Nieuwe kunstgrasvelden dwingen Diegem tot stoppen

Problemen met de kurkvelden dwingen het Belgische Diegem Sport de activiteiten voor de jeugd voor onbepaalde tijd op te schorten. Een hevige regenbui kort na de oplevering, leidde ertoe dat de kurkkorrels gingen verkleven.

kurk infill

Problemen met de kurkvelden dwingen het Belgische Diegem Sport de activiteiten voor de jeugd voor onbepaalde tijd op te schorten. Een hevige regenbui kort na de oplevering, zorgde ervoor dat de kurkkorrels gingen drijven, waarna deze ook nog eens aan elkaar gingen kleven.

Van nieuwe kunstgrasvelden met kurk-infill is bekend dat ze gevoelig zijn voor de gevolgen van een hevige regenbui kort na de oplevering. Lucht in de onderbouw wordt in dat geval door de neerslag naar boven gedrongen alwaar het ertoe leidt dat de kurk korrels gaan drijven.

“We worden in ons hart geraakt: de jeugdopleiding is de basis van het bestaan van onze club en nu moeten we 350 jeugdspelers en 700 ouders melden dat hun favoriete sport en sociale bezigheid, tijdelijk, geschorst wordt”

Diegem Sport

In Diegem zou volgens Sportschepen Peter Roose de lijm, lijmolie af geven. Die olie zorgde er volgens hem voor dat het opgedreven kurkkorrels gingen verkleven. In plaats van een tijdelijk ongemak dat middels wat onderhoud weer verholpen kon worden, veranderde de mat in een grote koek van kurk.

Lijm beschuldigen is onzin

Het idee dat de lijm de oorzaak is, lijkt vergezocht. Het veld in Diegem is aangelegd door een ervaren bouwer die door de jaren heen vele tientallen kunstgrasvelden heeft aangelegd. Een rondgang langs wat industriespelers leert dat het ‘m waarschijnlijk of in de coating of in de infill zelf zit. Gebruik van tweedehands kurk, waarbij de infill bestaat uit vermalen kurk dat eerst elders toegepast is en waar nog lijmresidue aan kleeft, werd als mogelijke oorzaak genoemd.

Diegem Sport is nu echter wel gedwongen de spiksplinter nieuwe kunstgrasvelden nog voor ze in gebruik te hebben genomen, te sluiten voor haar activiteiten. Dat betekent dat wekelijks ruim 60 activiteiten niet langer doorgang kunnen vinden.

Het besluit is een hard gelag voor de club.

“We worden in ons hart geraakt: de jeugdopleiding is de basis van het bestaan van onze club en nu moeten we 350 jeugdspelers en 700 ouders melden dat hun favoriete sport en sociale bezigheid, tijdelijk, geschorst wordt,” zegt de club in een verklaring op het Belgische Sporza.

“Hoofdaannemers, onderaannemers, leveranciers, verzekeringsmaatschappijen… Ze wijzen allemaal naar elkaar als er iets misgaat bij het beheer.”

Medio november zal een Nederlands bedrijf komen kijken of het de problemen kan oplossen. Mocht dat niet lukken, dan rest de club niets anders dan de gloednieuwe velden te laten renoveren.

Update 2 november: Testen hebben hebben aangetoond dat de infill vervuild is met veel stof waardoor de drainagegaten in de backing verstopt zijn geraakt en het water niet meer weg kon. Het probleem is inmiddels opgelost door extra gaten in de backing te prikken en de infill los te borstelen en opnieuw te verdelen.

Geef een reactie