Nieuw veld Heracles Almelo krijgt vorm

Niet minder dan 50 man werken momenteel de klok rond om het kunstgrasveld van Heracles Almelo te vervangen door een 100% natuurgrasveld. Het slechte weer, maar bovenal een paar nieuwe innovaties die onder het veld worden aangebracht, maken de klus een ware Herculestaak.

De werkzaamheden zijn op Tweede Pinksterdag gestart en moeten uiterlijk 1 augustus klaar zijn. Voor alle zekerheid heeft Heracles Almelo de KNVB verzocht om van haar eerste wedstrijd van het seizoen 2024-2025 een uitwedstrijd te maken. Zo krijgt de nieuwe mat tot medio augustus de tijd om zich aan te passen.

Heracles Almelo heeft straks een veld dat vergelijkbaar is met het veld van het Ethiad Stadion van Manchester City.

Zodra het grasteam ervan overtuigd is dat ze alles naar hun hand hebben gezet, kunnen ze zelfs een extra innovatie inzetten die ook voor Manchester nieuw zal zijn.

De opbouw

Tijdens ons bezoek aan het Erve Asito stadion, gisterenmiddag, werd er hard gewerkt aan de waterbuffer voor onder het veld. Speciale cones van steenwool transporteren het vocht in die buffer straks naar een speciaal vliesdoek bovenop de kratten, dat de aarde bevochtigd.

Via de holle ruimtes van de kratten kan straks ook, indien nodig, lucht naar de graswortels worden geblazen.

Bovenop het vliesdoek wordt de veldverwarming geplaatst. Op dit moment is de club in gesprek met de gemeente om restwarmte van omliggende industrieen te kunnen benutten voor het verwarmen van het veld.

Zowel voor de waterhuishouding als veldwarming is het veld onderverdeeld in drie zones, opdat het grasteam straks selectief alleen die plekken kan bevochtigen of verwarmen, waar dat het hardste nodig is.

Als straks alle techniek is geplaatst, worden er graszoden aangebracht. Afhankelijk van het groeiresultaat, zou op termijn besloten kunnen worden deze te versterken door kunstgrasvezels te injecteren. De mat ligt zo’n 20cm bovenop de kratten.

Building Management Systeem

Alle techniek is straks aangesloten op een systeem waarmee het grasteam met een druk op de knop, de conditie van de mat kan aanpassen.

Datzelfde systeem stuurt ook de twee hybride trainingsvelden aan die naast het stadion liggen.

Ook het hoofdveld is voorzien van veldverwarming. Voor de beregening van deze velden wordt een speciale waterbuffer gebouwd.

De slechte weersomstandigheden stellen de bouwers voor heel wat uitdagingen maar Rutger Schuijffel van CSC Sport heeft er alle vertrouwen in dat men alle deadlines zal gaan halen. “We hebben her en der in de planning nog wat ruimte voor wat uitloop. Daarnaast is elke stap goed voorbereid. Voordat de keuzes zijn gemaakt, hebben we eerst zowel het Etihad Stadion als Wembley bezocht om te zien en te horen wat daar wordt gedaan. Op die kennis hebben we nu voortgebouwd.”

De komende weken kunt u hier meer horen over de ins en outs voor het veld dat in Almelo wordt gebouwd

Geef een reactie