Nederlandse golfbaan tool moet Duitsers helpen

De Nederlandse kennis over golfbaanbeheer zal vanaf februari worden uitgerold naar golfbanen elders in Europa. Op uitnodiging van Greenkeeper Verband Deutschland heeft De Enk Groen & Golf het Nederlands handboek ‘Kwaliteit golfbanen’ naar het Engels omgezet. De technische tabellen van het handboek zijn verzorgd NiB Scanpro.

Het handboek dient als basis voor het overleg tussen het greenkeepersteam en het management of de baancommissie. Het gebruik ervan geeft goed inzicht in de technische kwaliteit van de golfbaan en het kwaliteitsniveau van het onderhoud. Reden genoeg voor het Greenkeeper Verband Deutschland (GVB) om contact met de auteurs, die destijds samenwerkte met de NGF, NGA, HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen en Veenstra Adviesburo Golfterreinen, op te nemen. “De GVB waren erg concreet en stelde direct voor om het document meteen naar het Engels om te zetten zodat we allemaal van elkaar kunnen leren,” zo licht Bedrijfsleider kortgrasbeheer Arthur Berends van De Enk Groen & Golf de ontwikkelingen toe. “Gemakshalve voegen we ook een Duitse vertaling van bepaalde, specifieke, omschrijvingen toe.”

Engelse schouwmethodiek

Het handboek bevat een aantal schaalbalken die drie kwaliteitsniveaus weergeven. “Het helpt om op een objectieve manier de kwaliteit vast te stellen en direct inzichtelijk te maken,” zo vult Casper Paulussen van NiB Scanpro aan. De tool kan voor elke golfbaan specifiek worden aangepast en selecties kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Door voor elk spelonderdeel te bepalen welke kwaliteit moet worden bereikt kan daar, op basis van uit periodieke metingen verkregen feedback, naartoe worden gewerkt. Het handboek maakt het zo dus mogelijk om data-gestuurd te werken.

Voor de internationale versie is de Engelse schouwmethode gebruikt. “De principes blijven echter hetzelfde,” zo merkt Paulussen op. “Wel zal het wat meer digitaal zijn. Duitsland is nu eenmaal een groot land maar we willen ervoor zorgen dat men toch snel kan schakelen op basis van de verworven kennis.”

Geef een reactie