Mais als ei van Columbus?

Na een mengsel van mais en kurk, is nu voor het eerst ook een kunstgras voetbalveld met alleen maar mais-infill aangelegd. Is mais het ei van Columbus?

Kurk infill

Na een mengsel van mais en kurk, is nu voor het eerst ook een kunstgras voetbalveld met alleen maar mais-infill aangelegd. Is mais het ei van Columbus?

Mais-infill moet een oplossing bieden omdat het soortelijk gewicht zwaarder dan kurk is waardoor de kans op opdrijving bij overmatige regen, minder is. Ook kent het een lagere CO2-footprint. Van alle natuurlijke infills is de bron voor mais-infill het dichtst bij ons land te vinden: in Frankrijk is inmiddels een fabriek ingericht op de infill te produceren. Dat zou het aantal transportbewegingen moeten minimaliseren omdat juist dat zwaar op die footprint drukt.

“Je vindt dat vooral in suikermais en wordt alleen door herkauwers gegeten. Voor vogels valt er op dit veld niets te vinden”

Teun Wouters, Topgrass

Nadat Tarkett Sport vorig jaar een trapveldje bij SV Ommoord met mais had ingevuld, heeft Topgrass het materiaal nu in een volledig kunstgras voetbalveld gebruikt. “Onder het nieuwe kunstgrasveld van V.V. Boskant ligt een Waber-systeem. Het is dus belangrijk dat het infill bij veel neerslag niet zomaar gaat drijven,” zo motiveert Teun Wouters van Topgrass zijn keuze. Volgens Wouters is mais ook slijtvaster dan kurk.

Het infill wordt gewonnen uit het houtachtige deel van een maiskolf, daar waar de mais aan de kolf vast zit. “Je vindt dat vooral in suikermais en wordt alleen door herkauwers gegeten. Voor vogels valt er op dit veld niets te vinden.”

Prettig in gebruik

Het infill bij V.V. Boskant ligt in een Tarkett Sport mat met een combinatie van 45mm lange gefibrilleerde garens en monofilamenten. “Deze mat sluit het infill mooi in en voorkomt dat het gaat zwerven.” Wouters verwacht daarom dat het infill niet of nauwelijks hoeft te worden aangevuld.

Zodra het in aanraking met vocht komt, zuigt de korrel zich vol en expandeert het. Zo krijgt het een rondere vorm. “In droge periodes zal het dat vocht geleidelijk aan afgeven. Dat zal zo’n 7 à 8 graden verschil maken op de buitentemperatuur.” Omdat voorzien was dat de korrels bij vocht uitzetten, is de mat met slechts 5mm mais-infill ingevuld. “Bij TPE is dat te weinig en kom je met je noppen in het zand terecht maar omdat mais meer body heeft, is dat voor hier voldoende. Spelers kunnen hun noppen nu tussen de infill zetten waardoor het veld veerkrachtiger aanvoelt.”

Combinatie met kurk

Ook Greenfields biedt mais aan als infill. “Bij ons zit het in een mix met kurk: 50% mais en 50% kurk,” zegt Rutger Schuijffel daarover. Volgens Schuijffel is de keuze om het te mengen, weloverwogen genomen. “Alleen mais of olijfpitten of Brockfill geeft te weinig demping terwijl van kurk juist vaststaat dat het wel demping geeft. Kurk heeft echter weer als nadeel dat het soortelijk gewicht te licht is. De combinatie van kurk met mais-infill houdt de infill los, geeft het de gewenste demping en zal minder gaan drijven wanneer het regent.”

De velden van Greenfields worden afgewerkt met 11 a 12mm infill.

Volgens Schuijffel doet kurk in de mix, het mais ook minder scherp aanvoelen. “Bij droog weer voelen alle natuurlijke infills wat scherper aan maar dankzij het kurk, voel je dat in de mix ook minder.” Dat was ook de feedback die Greenfields en TenCate ontvingen van spelers van PSV die op een veld met de combi kurk-mais trainden. “Op het trainingscomplex van PSV ligt ook ons Fieldlab waar we nieuwe ontwikkelingen in de praktijk kunnen testen en daar dan feedback op ontvangen van professionele spelers,” zo verklaart Schuijffel de input van de PSV-spelers.

Materiaal van de toekomst

Gevraagd of mais het infillmateriaal van de toekomst is, is Rutger Schuijffel duidelijk. “Het is zeker een goede stap vooruit maar voor ons is het niet het definitieve. Wij zijn van mening dat non-infillvelden de toekomst zijn.” Teun Wouters is wat positiever. “Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe materialen om een circulaire economie te bereiken. Mais biedt een oplossing en ik ben hoopvol gestemd dat het zich weet te bewijzen.”

Het veld bij V.V. Boskant is een pilot en zal komend seizoen gemonitord worden.

Geef een reactie