Luidt degradatie Heracles Almelo einde van kunstgras in betaald voetbal in?

Betekent degradatie Heracles Almelo het einde voor kunstgras in de Eredivisie?

Met de degradatie van Heracles Almelo verliest één van de meest uitgesproken pleitbezorgers van kunstgras haar stem om kunstgras in de Eredivisie te verdedigen. Ligt hier een kans voor tegenstanders van kunstgras in de hoogste voetbalcompetitie om de veldsoort definitief te verbannen?

Heracles Almelo is altijd fel tegen een verbod op kunstgras in de Eredivisie geweest. De club werkt al sinds het begin van deze eeuw nauw samen met kunstgrasfabrikant TenCate om kunstgras voor voetbal verder te ontwikkelen. Daarnaast heeft het ook haar hele organisatie ingericht op kunstgras in het stadion. Zo bespaarde het geld omdat het niet in een extra trainingscomplex hoefde te investeren en bood het andere teams, maar bijvoorbeeld ook supporters en sponsors, een extra dimensie door toe te staan dat zij in het stadion spelen.

“Alle Nederlandse teams doen het goed in Europa, maar je moet wel op normaal gras spelen. Alle kunstgrasvelden moeten eruit”

Dusam Tadic, Ajax

Vooral van landskampioen Ajax is bekend dat spelers en bestuurders grote tegenstanders zijn van kunstgras in de hoogste voetbalcompetities. De uitspraken “dit is schandalig” en “alle Nederlandse teams doen het goed in Europa, maar je moet wel op normaal gras spelen. Alle kunstgrasvelden moeten eruit,” die aanvoerder Dusan Tadic in 2021 deed over het kunstgras op Het Kasteel van Sparta Rotterdam, worden nog regelmatig aangehaald als zijnde exemplarisch voor Ajax’ mening. Gevraagd of de club overweegt om te gaan pleiten voor een verbod op kunstgras in de Eredivisie, laat de persafdeling van Ajax weten: “Wij vinden het te vroeg om daar iets over te zeggen”.

Valt nog te bezien

Of zo’n verzoek er überhaupt komt of wordt aangenomen, valt ook nog te bezien. “In principe kan zo’n voorstel door één of meerdere Eredivisieclubs worden ingediend. Een ruime meerderheid is dan vereist om zo’n voorstel te accepteren maar om het sanctionerend te krijgen moet het ook nog geaccepteerd worden door de Algemeen Vergadering Betaald Voetbal van de KNVB,” zo zegt Marc Rondagh namens de Eredivisie CV, de vereniging waarin de achttien Eredivisieclubs hun belangen hebben verenigd. “In het licentiesysteem is namelijk vastgelegd dat er zowel op natuurgras als op een goedgekeurd kunstgras gespeeld mag worden door een betaaldvoetbalorganisatie. Dit zou dan gewijzigd moeten worden.”De Eredivisie CV komt drie à vier keer per jaar samen om agendastukken te bespreken. “Ik heb op dit moment echter geen weet van plannen om een verbod op kunstgras in de Eredivisie te bespreken.”

“Sinds het seizoen 2019/2020 kunnen clubs in de Eredivisie een bedrag van maximaal 350.000 euro krijgen”

Marc Rondagh, KNVB

Rondagh wijst erop dat komend seizoen, ondanks de degradatie van Heracles Almelo, het aantal clubs in de Eredivisie met kunstgras als stadionveld, getalsmatig zelfs toeneemt. “De andere twee degradanten PEC Zwolle en Willem II speelden op natuurgras terwijl nieuwkomers FC Emmen, FC Volendam en Excelsior allemaal op kunstgras spelen.” Hoewel FC Volendam en Cambuur Leeuwarden, een andere eredivisieclub die op kunstgras speelt, een routekaart naar gras in het stadion hebben, hebben de Volendammers nog niet besloten wanneer dat moment er is. Cambuur, daarentegen, stapt over op gras zodra ze hun nieuwe stadion betrekken. Op dit moment is dat voorzien voor 2023.

Liever stimuleren

Volgens Rondagh is het dan ook beter om clubs te stimuleren om op natuurgras of hybride te spelen dan om, in navolging van de Engelse Premier League, kunstgras op het hoogste niveau te verbieden. “Sinds het seizoen 2019/2020 kunnen clubs in de Eredivisie een bedrag van maximaal 350.000 euro krijgen wanneer hun gras of hybride stadionveld bij tenminste twee van de drie verplichte veldkeuringen, goed presteert.” Het geld komt uit een pot waar de Europees spelende clubs een deel van hun inkomsten naartoe doneren. “Clubs die in de Europese competities spelen dragen 5% van de inkomsten in de groepsfase en 3,75% van de inkomsten in de knock-out fase af,” zo licht hij toe. Het totaalbedrag wordt verdeeld over alle eredivisieclubs die niet in Europa spelen en waarvan het veld tenminste twee keer als ‘goed’ werd beoordeeld. In dit artikel kunt u daar meer over lezen. De introductie van dit systeem was voor ADO Den Haag, VVV-Venlo en PEC Zwolle mede de reden waarom zij hun kunstgrasstadionveld hebben ingewisseld voor een hybrideveld.

In theorie zou die jaarlijkse bijdrage van 350.000 euro een goed natuurgrasveld of hybrideveld bij elke club moeten kunnen faciliteren. Toch benadrukt Rondagh dat de vraag niet alleen draait om de voorkeur van bestuurders en spelers. “Ruimte is schaars in Nederland en het zal daarom voor BVO’s in stedelijke omgevingen die nu op kunstgras spelen, een hele opgave zijn om óók de benodigde trainingsaccommodatie te realiseren wanneer ze afscheid van kunstgras willen nemen.” Dat is één van de reden waarom FC Volendam nog om zich heen kijkt. Zeker ook omdat kunstgras bijna oneindig vaak kan worden bespeeld. Juist dat laatste geeft voorstanders van kunstgras een sterke businesscase.

Geef een reactie