Kunstgras voetbalvelden die energie leveren

Nederland heeft de ambitie om vóór 2030 zo’n 35 Terrawatt-uur aan groene energie op te wekken maar ontwikkelaars voor dit soort projecten ervaren steeds vaker weerstand. De 4.000 kunstgrasvelden in ons landen kunnen mogelijk een oplossing bieden.

Als de duurzaamheidsambities van vóór 2022 u nog onvoldoende motiveerden, dan zou het de Russische inval in de Oekraïne en de daaropvolgende sancties moeten zijn om nu definitief te besluiten om de gaskraan voorgoed te sluiten. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan geregeld want de bouw van de infrastructuur die duurzame alternatieven moet gaan bieden, ondervindt steeds vaker weerstand bij omwonenden. “Burgers verzetten zich hevig tegen de bijkomende horizonvervuiling of het verlies van vruchtbare landbouwgrond,” stelt Dennis ten Barge van energieconsulent Aendless. Teun Wouters van Finovi vult aan door te wijzen op nog een ander probleem. “Het energienetwerk heeft ook steeds meer moeite om de grote hoeveelheid elders benodigde energie via het overbelaste netwerk te transporteren.”

Eerste veld geactiveerd

(Kunstgras) sportvelden bieden veel meer dan een sportondergrond alleen. Elders in deze editie leest u hoe Gerben van Hardeveld van NOC*NSF ervoor pleit om functies van (kunstgras) sportvelden juist te stapelen. Zowel Finovi als Aendless hebben een oplossing om energie te generen uit kunstgras. Beiden hebben dit najaar de techniek onder hun eerste full-size voetbalveld geactiveerd. Aendless werkt daarbij samen met Antea Sport. “Met deze toepassing kennen we een schitterende extra functie aan een sportveld toe zonder dat de gebruikers daar iets van merken. Sterker nog: dankzij deze oplossing koelt het veld ’s zomers af waardoor het voor de sporters zelfs plezieriger wordt om op te spelen,” zo verklaart Gosewin Bos van Antea Sport hun betrokkenheid. “Antea Sport is goed in alles wat zich op of onder het veld plaatsvindt. Inclusief de juiste sporttechnische eigenschappen. Aendless is juist goed in de warmte brengen daar waar het nodig is.” Finovi leunt voor haar oplossing doorgaans op de lichtgewicht fundering van SuperSub SportSystems maar heeft inmiddels ook haar eigen fundatie uitgewerkt.

Het lange wachten had een opmerkelijke reden. “Praktijk- en labtesten tonen aan dat een collectorveld op jaarbasis een hoeveelheid energie kan opleveren dat vergelijkbaar is met circa 200.000 kuub aardgas. De uitdaging zit ‘m echter in het vinden van afnemers,” stelt Wouters. Sinds hun installaties in Amstelveen en Eindhoven hebben ze de techniek doorontwikkeld. “Zodra je vol-‘gas’ gaat draaien en voor het echie aansluit op afnemers dan ga je tegen kinderziektes aanlopen. Die hebben we er nu uitgehaald.” Zo’n kunstgrasveld is een ideale bron van energie om bijvoorbeeld zwembaden en sportcampussen te verwarmen. Die combinatie is echter vrij uniek. Het werkt ook als alternatief voor gas voor het verwarmen van vastgoed maar volgens Dennis ten Barge hangt het aantal wooneenheden dat kan worden verwarmd sterk af het soort woning en de mate van isolatie van het pand. Hij schemert met cijfers van zo’n 200 woningen tot wel 800 appartementen. “Het liefst wil je de overeenkomst voor de afname sluiten met één partij die namens de woningeigenaren optreedt. Anders wordt het te complex.” Wat dat betreft komt de activering van de velden in zowel Gouda als Zaanstad op een zeer geschikt moment. “Vanaf 1 januari zijn gemeenten verplicht om per wijk aan te geven hoe ze van het gas af gaan, per wanneer en met welke bron,” voegt hij eraan toe. Zowel Ten Barge als Wouters verwacht nog voor december een beeld te hebben van de effectiviteit van hun oplossing in respectievelijk Gouda en Zaanstad. Op basis van die gegevens zouden gemeenten dan een reëel voorstel kunnen uitwerken waarbij kunstgrasvelden een bron worden om vastgoed te verwarmen.

Eerlijker vergelijken

Mario Netten van Sport Gouda hoorde in 2021 over de concepten en zag het al helemaal voor zich. “We hebben toen contact gezocht met projectontwikkelaars die in de buurt van de diverse Goudse sportverenigingen een woonwijk gaan bouwen. Helaas bleek dat zij hun voorbereidingen toen al hadden afgerond.” Hij concludeert dat, wil zo’n veld echt een rol kunnen spelen in het verduurzamen van vastgoed, zeker rondom nieuwbouwprojecten, de partijen al in een heel vroeg stadium samen om de tafel moeten. Teun Wouters merkt op dat gemeenten daarbij anders moeten denken. “Vaak hoor ik dat men van het gas af wil om, vervolgens, de kosten van zo’n collectorveld te vergelijken met die voor gas. Dat is niet eerlijk want gas is spotgoedkoop en heeft per kuub het hoogste rendement. Als je het echt wilt vergelijken als alternatief voor gas, dan zul je de kosten moeten vergelijken met, bijvoorbeeld, elektrisch aangedreven systemen.” Wouters zou ook graag zien dat gemeenten de projectontwikkelaars stimuleert de oplossing te omarmen door de uitgangspunten waarop een bepaald project gebouwd mag worden, heel goed te definiëren. “Er moet dan voorgeschreven worden dat men een bepaalde COP of energie in de wijk wil bereiken. Anders kiest zo’n projectontwikkelaar

  Om verder te kunnen lezen:
Of login als u al abonnee bent
 

Geef een reactie