KNVB2-15 norm addendum aangepast

Het College van Deskundigen heeft besloten om het addendum van de KNVB2-15 norm vanaf 1 januari 2023 alleen nog actief te laten op kunstgrasvelden met polymerische infill.

Het College van Deskundigen heeft besloten om het addendum van de KNVB2-15 norm vanaf 1 januari 2023 alleen nog van toepassing te laten op kunstgrasvelden met polymerische infill.

De afgelopen jaren verleende het addendum dispensatie aan kunstgras voetbalvelden die bij de veldentest niet helemaal aan de eisen voor de energierestitutie of schokabsorptiewaardes hadden voldaan.

Het addendum staat toe dat individuele meetwaarden buiten de grenswaarde vallen zolang het gemiddelde maar aan de eis voldoet.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het addendum alleen nog op derde generatie kunstgrasvelden met polymerische infill gehandhaafd. In de verwachting dat de Europese Commissie nog dit jaar zal besluiten om de verkoop van deze infillmaterialen vanaf 2029 onmogelijk te maken, is het College van Deskundigen van mening dat ingezet moet worden op de doorontwikkeling van kunstgras voor voetbal dat niet van polymerische infill gebruik maakt.

Behalve kurk, kokosvezels, biologisch afbreekbare infill, zonnepitten en infill op basis van, bijvoorbeeld, maïs, ligt de focus daarbij ook op non-filled velden: kunstgras voor voetbal dat hoogstens alleen van een laagje stabilisatiezand gebruik maakt.

Voor alle kunstgrasvelden die voor hetzij zonder, hetzij van een alternatief voor polymerische infill gebruik maken, geldt dat vanaf 1 januari 2023 de KNVB2-15 norm voortaan zal worden gehandhaafd. 

De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Brancheorganisatie Sport en Cultuurtechniek (BSNC) en NOC*NSF gaan in overleg met de Rijksoverheid bekijken hoe landelijke onderzoeken en innovaties kunnen worden ingezet om de NOCNSF-KNVB2-15 versie 2019 norm beter en toekomstbestendiger te maken.

Geef een reactie