KNVB lanceert innovatieplatform gras

Voetbalbond KNVB is een nieuw platform gestart dat clubs en veldbeheerders moet helpen de beste kwaliteit natuurgras voetbalvelden te behalen. Het platform brengt techniek, kennis en kunde tezamen.

KNVB houdt kennisdag gras

Voetbalbond KNVB is een nieuw platform gestart dat clubs en veldbeheerders moet helpen de beste kwaliteit natuurgras voetbalvelden te behalen. Het platform brengt techniek, kennis en kunde tezamen.

Het platform heeft de toepasselijke naam Innovatieplatformgras en moet, behalve het faciliteren van netwerken en starten van onderzoek en het aanjagen van innovaties, bovenal helpen kennis te vergaren en te verspreiden.

Voor de kennis wordt vooral geput uit eigen land. ‘Nederland staat wereldwijd bekend vanwege de kwaliteit van haar (sport)gras. Het gras voor de velden waarop wordt gespeeld tijdens WK’s en EK’s komt vaak hier vandaan. Ook voor het onderhoud en beheer van velden wordt veelal gebruik gemaakt van materieel dat op Nederlandse bodem is vervaardigd,’ zo luidt de motivatie voor de stap.

Kwaliteitsverbetering van velden

Het platform moet bijdragen aan een gelijk speelveld voor alle voetbalclubs door heel Nederland en de normering van grasvelden. “Spelers vragen om kwalitatief goede natuurgrasvelden omdat het zowel het spelplezier als fanbeleving en sportveiligheid verhoogt en leidt tot eerlijkere competities,” stelt KNVB Adviseur accommodatiezaken, Patrick Balemans.

“Spelers vragen om kwalitatief goede natuurgrasvelden omdat het zowel het spelplezier als fanbeleving en sportveiligheid verhoogt en leidt tot eerlijkere competities”

Patrick Balemans, KNVB

Het platform moet clubs en beheerders ook gaan helpen efficiënter te worden in het onderhoud en om preventief te gaan werken in plaats van reactief. “Dan moet je denken aan het meer sturen op middelen en activiteiten om het veld te onderhouden. Dit sluit goed aan op de plannen van de Green Deal Sportvelden om velden op duurzame wijze te onderhouden,” zo licht Balemans toe.

Brede inzet techniek

Het platform borduurt voort op het dashboard dat de voetbalbond in 2021 voor de BVO’s heeft gelanceerd. De gegevens die middels diverse sensoren in de verschillende voetbalvelden worden vanaf dit seizoen automatisch vergaard.

“Op basis van die algoritmes ontvangt de club of veldbeheerder in de toekomst dan automatisch en specifieke adviezen met betrekking tot het onderhoud van het veld”

Patrick Balemans, KNVB

De vergaarde input zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van onderhoudsmodules. Ook moet het de blessurepreventie in de hand gaan werken.

Artificial intelligence

Vanaf volgend seizoen worden ook andere sensoren en dataverzamelaars (zoals weerdata) in realtime gekoppeld aan de verzamelde data. De bond heeft het streven om met al deze data algoritmen uit te werken omtrent de relatie sporttechnische eigenschappen en cultuurtechnische werkzaamheden.

Op basis van die algoritmes ontvangt de club of veldbeheerder in de toekomst dan automatisch en specifieke adviezen met betrekking tot het onderhoud van het veld. Vergelijkbare alerts voor ziekten en plagen staan inmiddels ook op de agenda.

Brede samenwerking

De KNVB omschrijft het platform als laagdrempelig, volledig, onafhankelijk, duurzaam en iets dat gezamenlijk tot stand is gekomen en komt. Voor het platform wordt samengewerkt tussen de betaald voetbalorganisaties, KNVB, bedrijven, overheden en kennisinstellingen.

Geef een reactie