KNHB rolt 9 tegen 9 landelijk uit

Een pilot met 9 tegen 9 hockey voor spelers tot 12 jaar, is dermate goed bevallen dat de KNHB deze hockeyvorm nu door heel Nederland gaat uitrollen. Het besluit zal géén invloed hebben op het veld of de belijning ervan.

‘9 tegen 9’ hockey wordt gespeeld op een driekwartveld. “Een 9 tegen 9 veld is even breed als een gewoon hockeyveld maar in de lengte is het een kwart korter,” zo legt Chantal Mies van de KNHB uit.

“Voor de achterlijn en de strafcornercirkel kan er gekozen worden om aan de ene kant de bestaande achterlijn en strafcornercirkel te benutten en aan de andere kant deze aan te geven met flat markers of pionnen. Maar men kan er ook voor kiezen om het veld op basis van de stippencirkel in het 11 tegen 11 veld te positioneren. In dat geval moet aan beide zijdes de achterlijn tijdelijk worden aangegeven.”

Mies benadrukt dat 9 tegen 9 hockey géén andere, of aanpassing van bestaande infrastructuur vraagt. “Wij evalueren altijd maar het is nu nog te vroeg om dat te verlangen. Met pionnen of flat markers kan het nu ook.”

Meer betrokkenheid

Waar Hockey5s een hele andere hockeyvariant is, is 9 tegen 9 hockey bedoeld als opstap naar de 11 tegen 11 variant. “We koppelen het aan de leeftijd. Spelertjes van onder de acht jaar spelen 3 tegen 3 op een veld van 25 bij 23 meter. Je kunt twee van dat soort velden uitzetten tussen de achterlijn en de 23-meterlijn. Onder de 9 jaar spelen ze 6 tegen 6 op een veld dat net iets kleiner is dan een kwart veld en de O10 speelt 8 tegen 8 op een half veld.”

Dankzij de kleinere velden ervaart elke speler meer balcontact en is deze nog nadrukkelijker betrokken bij het spel.

De landelijke uitrol volgt op een succesvolle proef in de eerste seizoenshelft van het seizoen 2023-2024 in Noord en Oost Nederland.

Die proef vloeide voort uit het besluit van de KNHB in het seizoen 2022-2023 voor het jeugdhockey een aantal nieuwe beslissingen door te voeren. Voor de O12 groep veranderde er destijds niets.

Geef een reactie