Is nieuw balconcept antwoord op waterprobleem hockey?
Een zelfbevochtigende hockeybal die op een droog veld dezelfde interactie geeft als wanneer men op een waterkunstgrasveld speelt, kan een betaalbare oplossing bieden voor amateurhockeyclubs die de beste mogelijke hockeyervaring nastreven.
De nieuwe bal benadert de wens van de internationale hockey federation (FIH) om voortaan alleen nog maar ‘droge’ kunstgrasvelden te hebben, op een radicaal nieuwe manier. “De Rewetta-bal absorbeert water dat vrijkomt door interactie met de speler of wanneer het over het veld rolt en doet geen afbreuk aan de spelprestaties,” zegt Stijn Rambour van fabrikant Makinh daarover.
Rambour is ook technisch coördinator bij ERCAT, het Centrum voor Textielwetenschap en -techniek van de Belgische Universiteit Gent dat FIFA, FIH en World Rugby geaccrediteerd is.
De bal wordt voor gebruik enige minuten ondergedompeld.
“Afhankelijk van het spel gaat een verzadigde bal twee of drie minuten mee. Vandaar dat we uitgifte-units aanbieden die strategisch rond het veld kunnen worden geplaatst. Zodra het spel wordt onderbroken kan een nieuwe bal uit de container worden gehaald.” De container komt met een filter om het water te zuiveren. Dit om de overdracht van micro-organismen zoals algen op het kunstgrasveld te voorkomen.
Water besparen
Volgens Rambour verlaagt de Rewetta het waterverbruik voor een hockeyveld van 12.000 liter per wedstrijd naar slechts enkele liters.
“Sommige velden hebben momenteel 2 liter water per vierkante meter nodig. Vaak worden de velden meerdere keren per week bewaterd.” Hij schat dat de gemiddelde hockeyclub in België acht keer per weekend en 15 keer door de week een veld besproeit. “Het waterverbruik voor Rewetta-ballen op niet-bewaterde velden is 30 liter per week. Het spreekt voor zich dat dit de club veel water en geld bespaart.”
Op basis van de kosten in Belgie kan het gebruik van een Rewetta-bal de club 24.000 tot 48.000 euro besparen op het verbruik van kraan- of grondwater. Het milieu zou jaarlijks zo’n 11 miljoen liter water bespaard blijven.
Een stukje van de puzzel
Bij de FIH is het idee goed gevallen, zegt FIH Quality and Facilities Program Manager, Alastair Cox. “Ze hebben echt buiten de bestaande kaders gedacht en zijn met een heel slim concept gekomen. Wijzelf hebben nooit aan de bal gedacht, ” zo geeft hij toe als hem word gevraagd of de innovatie een low-budget oplossing kon bieden voor de uitdaging die de FIH heeft gesteld aan de kunstgrasindustrie. .
Het is een uitdaging die veel mensen bezig houdt, zoals in dit artikel wordt uitgelegd.
“Topspelers zeggen dat ze de stick-veld, schoen-veld en bal-veld interacties op een droog veld heel anders zijn. Een proef met de Rewetta-bal tijdens ons internationale Hockey5s-toernooi in Lausanne vorig jaar, in de combinatie met de innovatieve nieuwe niet-bewaterde kunstgrasmat van Polytan, leverde zeer positieve feedback op.”
Bij gebrek aan voorschriften met betrekking tot hockeyballen, mogen clubs en competities op basisniveau de nieuwe bal voor wedstrijden gebruiken.
Gras zonder water is nog steeds het doel
Hoewel de Rewetta een deel van de oplossing biedt, streeft FIH nog steeds naar kunstgrasvelden die zonder water toch dusdanig presteren zoals elitespelers dat wensen. “We moeten gewoon onze benadering en ons gedrag ten opzichte van water veranderen, want het gebruik ervan is niet duurzaam. Water wordt in toenemende mate een schaarse hulpbron en er zijn miljoenen mensen voor wie het niet eens toegankelijk is voor hun eerste levensbehoeften,” vervolgde Cox.
“De kunstgrasindustrie werkt momenteel hard om deze uitdaging op te lossen en ik heb er alle vertrouwen in dat we de mijlpalen zullen halen die we hebben gesteld.”
Het plan is om de nieuwe mat tijdens de Hockey5s World Cup in Oman in 2024, de FIH Hockey World Cups die in 2026 door Nederland en België gezamenlijk worden georganiseerd en de Jeugd Olympische Spelen in Dakar, Senegal, te testen. Op die manier moet dan tijdens de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles een bewezen oplossing worden gebruikt.