Infill nieuws in het kort
Waar het voetbal vooral op de kunstgrassprieten plaatsvindt, blijft infill nog altijd het meest besproken component. Met de invalshoeken wordt echter heel wat gegoocheld wat de markt niet ten goede komt. Dat terwijl er veel speelt.
Voor wie het nog niet helemaal helder is: velden met infills van een polymeer zoals SBR, TPE of EPDM mogen gewoon worden aangelegd en worden gebruikt. Echter is de verkoop van dit soort infillmaterialen vanaf 1 oktober 2031 verboden. Bestaande velden met deze infills mogen dan nog altijd worden bespeeld tot het moment dat ze vervangen moeten worden of dat de eigen voorraad niet langer voldoende is om het veld tot op het juiste niveau aan te vullen. Wie dus vóór 1 oktober 2031 een grote voorraad inkoopt, zou dan een veld met een polymere infill nog jaren kunnen benutten.
4mm max
De hele discussie om microplastics van ‘bewust toegevoegde componenten’ draait om polymere infills met een afmeting die kleiner zijn dan 5mm. Dat zijn in Nederland alle infills omdat het Kwaliteitszorgsysteem voorschrift dat 100% van de infill door een zeef van 4mm moet kunnen. Polymere infills die groter zijn dan 5mm en daarmee, strikt genomen geen microplastic zijn en daarom nu worden aangeboden, kunnen in Nederland dus niet toegepast worden.
Biologisch afbreekbare infills
Alternatieven kunnen zijn velden zonder infill, of hoogstens met een laag stabilisatiezand, of organische infills (zie kader). In theorie zijn biologisch afbreekbare infills ook mogelijk maar gezien de eis van de Europese Commissie dat deze binnen één jaar in de natuur of binnen zes maanden in water op natuurlijke wijze afgebroken moeten zijn, maakt het in de praktijk onaantrekkelijk om dit soort infills toe te passen. Tenzij u er geen probleem mee heeft om de mat eens per jaar geheel opnieuw te vullen met nieuwe infill.
Organische infills
Qua organische infills kan er tegenwoordig gekozen worden uit een grote groep alternatieven. Op de volgende pagina hebben wij die voor u in kaart gebracht.
Milieumaatregelen
De nieuwe Omgevingswet beschouwt ook alle organische infills die als alternatief worden aangeboden voor kunstgras voor voetbal, als een ‘bodemvreemd’ product. Dat betekent dat de veldeigenaar of -beheerder ook geacht wordt maatregelen te treffen zoals kantplanken en uitlooproosters, tegen verspreiding van organische infills.
EN 15330-5
Het Europees Standaardisatie Comité (CEN) bestudeert momenteel een update van EN 15330-5: specificaties voor infillmateriaal. Die bevat een voorstel om de minimale prestaties, levensduur en voorwaarden aan infill te specificeren. Ook wil deze de fysieke en chemische eigenschappen van infills specificeren die door de fabrikant moet worden opgenomen in de productdeclaratie. Tenslotte wordt voorgesteld hoe gerecycled infill moet worden getest om vast te stellen of het geschikt is voor hergebruik. Elders in deze editie kunt u lezen welke problemen het gebruik van gerecycled infill met zich mee kan brengen.