
Het recyclen van hybridevelden, en het verfijnen van de recyclemethode, gebeurt al jaren. Tot dusver bleef dat onder de radar omdat het vooral stadionvelden betrof. Dat begint langzaam te veranderen en dus begint het thema steeds meer te leven.
Vrijwel de hele sportveldensector is het er over eens: hybridevelden kunnen, net als vol-kunstgrasmatten, volledig gerecycled worden. Belangrijk is wel dat iedereen z’n verantwoordelijkheid neemt. “Branchevereniging BSNC heeft deze voorwaarden en verschillende benodigde stappen hiervoor in diverse documenten opgenomen,” zo benadrukt André Wolbrink van Greenfields. Jan Vrij van AH Vrij vult aan: “het geruimde veld met z’n mix van zand en plastic is altijd een afvalstof en mag alleen door een erkende verwerker worden verwerkt. Recyclen kan goed maar kost geld”. Daarmee herhaalt hij de boodschap die ook kunstgrasrecyclers AGR en Re-Match al jaren, voor wat betreft de verwerking van deze productgroep, verkondig(d)en.
Het transport en overdragen van afval is in ons land aan strikte regels gebonden. Zo mag alleen een verwerker met een daarvoor bestemde locatie en vergunning het afval ontvangen, verwerken en, in het uiterste geval, storten. “Wij moeten als verwerker alles aanmelden bij het bevoegd gezag en die houdt streng toezicht.” Een eigen route volgen is voor hem dan ook géén oplossing.
“De Dtex en het basismateriaal van de vezels speelt daarbij een grote rol”
Jon Hesen, Tarkett Sports
Hoeveelheid plastic
De hoeveelheid plastic in een hybrideveld kan enorm verschillen. “Er zijn drie vormen van hybridevelden en de hoeveelheid plastic die elk gebruikt, verschilt per oplossing,” stelt Jon Hesen van Tarkett Sports terwijl hij wijst op de geïnjecteerde, backinggebonden en bodemversterkende oplossingen. “De Dtex en het basismateriaal van de vezels speelt daarbij een grote rol.” Dtex is een eenheid die aangeeft hoeveel gram een garen van 10.000 meter lang weegt. Qua basismateriaal bieden de verschillende bedrijven die sportvelden met kunstgrasvezels injecteren, vezels van polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP). Die laatste is slijtvaster. De bekende GrassMaster-velden bevatten volgens Hesen 660 gram PP-garen de vierkante meter en heeft dus een Dtex van 6.600. De meest recente WK-velden werden weer geïnjecteerd met vezels van PE. Eén van de betrokken partijen hield daarbij een Dtex aan van 12.000: 1.200 gram garen per vierkante meter. Volgens André Wolbrink bevat een backing gebonden hybrideveld zo’n 1.200 tot 1.500 gram aan plastic. “In ons geval is het 800 gram aan vezels (het poolgewicht) en 400 gram voor de backing.”
De leverancier die bodems versterkt door (plastic) vezels door de toplaag te mengen claimt hiervoor tussen de één en twee kg per vierkante meter aan te brengen. Dat brengt het gewicht voor een dergelijk hybride voetbalveld op tussen de 7.500 en 15.000 kg.
Onder meer FIFA onderzoekt of het mogelijk is dat volume plastic terug te brengen. Zo onderzoekt het in een speciaal testcentrum in de VS of het injecteren van kortere vezels soelaas biedt: van 20 cm lange vezels in de klassieke methode naar 12 cm lange vezels voor de WK-velden van 2026. “In het laatste geval gaat een veld ook minder lang mee,” waarschuwt Hesen. FIFA zal daar niet om malen: hun verantwoordelijkheid voor de WK-velden loopt slechts een paar weken.