Hoe de EK 2024 inkomsten voetbal bevorderen

Nu het EK 2024 fans over de hele wereld zal boeien, kijken we hoe de impact van het toernooi het spel op en naast het veld vooruit zal stuwen.

Sinds 2004 is het Europees Kampioenschap voor mannen niet alleen een viering van voetbal op z’n best, maar ook een vitale financieringsbron voor de ontwikkeling van de sport op het hele continent.

Via het UEFA HatTrick-ontwikkelingsprogramma wordt ongeveer tweederde van de inkomsten uit het toernooi geherinvesteerd in de 55 nationale bonden van Europa. Er worden projecten gefinancierd voor de aanleg van velden en stadions, de opleiding van coaches, scheidsrechters en bestuurders en de ontwikkeling van onderwijs- en ontwikkelingsstrategieën om ervoor te zorgen dat de kwaliteit en aantrekkingskracht van het spel blijven groeien.

EURO 2024 zal de komende vier jaar naar schatting 935 miljoen euro opleveren voor het HatTrick-programma, een stijging van 21% ten opzichte van EURO 2020, waardoor het spel nieuwe niveaus zal blijven bereiken.

Toonaangevende faciliteiten

Een van de belangrijkste manieren waarop HatTrick het Europese voetballandschap heeft veranderd, is door te investeren in infrastructuur. Door bonden te helpen nieuwe faciliteiten te bouwen en bestaande te moderniseren, heeft HatTrick geholpen het speelveld gelijk te trekken en de voetbalpiramide op het hele continent te versterken.

Op het allerhoogste niveau heeft HatTrick-financiering bijgedragen aan de bouw of ontwikkeling van 35 nationale stadions, wat betekent dat meer dan 60% van de nationale voetbalvelden in Europa zijn gebouwd of gemoderniseerd dankzij het programma. Dit omvat verbeteringen in de veiligheid van spelers en toeschouwers, evenals het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een handicap.

Als we verder kijken in de piramide, heeft HatTrick duizenden speelvelden over het hele continent gefinancierd, om ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt om te voetballen, ongeacht waar ze wonen. Sinds 2004 zijn er meer dan 1.000 grote en 3.000 miniveldjes aangelegd met financiering van HatTrick, gemiddeld meer dan 70 veldjes per UEFA-lidstaat.

Ontwikkeling versnellen

Infrastructuur is uiteraard een belangrijk aspect van de impact van HatTrick, maar het programma erkent ook de noodzaak om te investeren in de actie op het veld, niet alleen het veld zelf. In de 20 jaar van zijn bestaan heeft HatTrick meer dan 700 ontwikkelingsprogramma’s voor vrouwenvoetbal gefinancierd, waarbij bijna 60% van deze projecten nieuwe kansen creëerde voor vrouwen en meisjes om aan voetbal te gaan doen. De investering van de UEFA in vrouwenvoetbal is sinds 2019 met 50% gestegen en HatTrick heeft een belangrijke rol gespeeld in die stijging.

Meer dan 400 jeugdvoetbalprojecten voor talenten zijn ook gefinancierd door HatTrick, om verenigingen te helpen talenttrajecten te ontwikkelen en de standaarden van jeugdcoaching te verhogen, terwijl spelers de kans krijgen om eerder in hun carrière op een hoger niveau te concurreren. Het Football in Schools programma heeft ondertussen 2,4 miljoen kinderen bereikt in meer dan 44.000 scholen, waarbij 100.000 leerkrachten zijn getraind om voetbaltrainingen te geven.

Bredere impact

Buiten het veld heeft HatTrick meer dan 500 sociale en milieuprojecten gefinancierd, waardoor de invloed van voetbal als een bredere kracht voor het goede wordt gebruikt. Als onderdeel van deze inspanningen om de impact van voetbal op het klimaat aan te pakken, zijn recente door HatTrick gefinancierde projecten gericht op afvalvermindering, de overgang naar hernieuwbare energie, duurzaam bouwen en het gebruik van openbaar vervoer, naast vele andere. Op sociaal gebied heeft HatTrick projecten gefinancierd gericht op het uitbannen van discriminatie, het verbeteren van de geestelijke gezondheid, het ondersteunen van vluchtelingen, het beschermen van kinderen en nog veel meer.

Toen HatTrick in 2004 werd gelanceerd, hadden weinigen de diepte en breedte van de impact op het Europese voetballandschap in de komende 20 jaar kunnen voorzien. De zesde cyclus van HatTrick zal ongetwijfeld groter en beter zijn dan ooit, en daarmee ook het voetbal.

Dit artikel werd eerst gepubliceerd op de UEFA-website

Geef een reactie