Hockey5s geen vervanger van 11 tegen 11

Thierry Weil, CEO van FIH, ontkent dat Hockey5s het 11vs11-formaat zal vervangen. Clubs hoeven dus niet te vrezen gedwongen te worden te investeren in andere velden.

Hockey5s wordt gespeeld op een kleiner veld

Thierry Weil, CEO van FIH, ontkent dat Hockey5s het 11vs11-formaat zal vervangen. Clubs hoeven dus niet te vrezen gedwongen te worden te investeren in andere velden.

Weil meent dat de kortere speelduur en de kleinere teams en goedkope infrastructuur juist landen zullen aantrekken waar hockey op dit moment helemaal niet op de kaart staat.

Hij deed zijn uitspraak naar aanleiding van het Hockey5s-toernooi dat in Lausanne werd gehouden.

Ander format

Hockey5s wordt gespeeld door teams van vier spelers en een keeper op een veld dat ongeveer half zo groot is als een bestaand veld. Het vereist ook balken langs de kant. Omdat de FIH erkent dat het spelen van 11vs11-hockey het een dure sport maakt, vreesden velen dat de lage kosten voor het spelen van Hockey5s een rechtvaardiging zou zijn om het 11-tegen-11 spel op de Olympische Spelen te vervangen.

Met tenminste vier beregende hockeyvelden en de afhankelijkheid van water voor een Olympisch toernooi, is hockey een dure sport voor het Internationaal Olympisch Comite. FIH heeft de kunstgrasindustrie daarom al uitgedaagd om een ​​hockeymat te ontwikkelen dat geen water nodig heeft om te presteren. Toch vrezen veel gevestigde hockeylanden dat deze technische ingrepen niet genoeg zullen zijn.

Weil is het daar niet mee eens. “Voor mij is het doel om met elf tegen elf op de Olympische Spelen te blijven. Dat is duidelijk. We hebben al bevestiging van Los Angeles [organisator van de Olympische Spelen van 2028], maar als we Hockey5’s in een bepaald stadium aan de Olympische Spelen zouden kunnen toevoegen, betekent dit extra medailles, mogelijk meer steun van nationale Olympische comités, en zullen er meer sporters kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen”, aldus de FIH CEO.

Geef een reactie