Heracles Almelo denkt al aan gras

Ook Heracles Almelo zal, op termijn, weer op gras gaan spelen. Technisch directeur Nico-Jan Hoogma weet nog niet wanneer dat is, maar ‘als we promoveren dan zal dat proces versneld gaan worden’, zo sprak de TC aan de vooravond van het eerste seizoen in de Eerste Divisie sinds 2005.

Heracles Almelo overweegt overstap naar gras

De ploeg uit Almelo speelt sinds 2003 op kunstgras. Destijds was de club één van de vijf deelnemers aan een UEFA-project waarin kunstgras voor voetbal op het hoogste niveau werd getest. De afgelopen jaren is de ploeg altijd een warm pleitbezorger van kunstgras gebleven. Dat was niet in de laatste plaats vanwege de steun die het vanuit TenCate ontving. In Almelo stond vroeger de hoofdzetel van de holding Koninklijke TenCate voordat het bedrijf in afzonderlijke stukken werd opgedeeld. Voor TenCate Grass in Nijverdal is Heracles Almelo echter altijd een belangrijke ontwikkelingspartner gebleven.

Is er nog toekomst voor kunstgras?

Onlangs vroeg ik me in dit artikel al af wat de consequenties voor kunstgras in het betaald voetbal zullen zijn, nu Heracles Almelo niet langer op het hoogste niveau speelt. Technisch directeur Nico-Jan Hoogma lijkt nu zijn eigen conclusies te trekken. “Het heeft nu nog geen zin om natuurgras aan te leggen, omdat de helft van de clubs in de eerste divisie op kunstgras speelt,” zo merkt hij op. “Maar op termijn willen wij als club wel heel graag die kant weer op,” zo sprak op de regionale TV.

“Het heeft nu nog geen zin om natuurgras aan te leggen, omdat de helft van de clubs in de eerste divisie op kunstgras speelt”

Nico-Jan Hoogma, Heracles Almelo

Roep om gras steeds luider

De keuze is niet verwonderlijk nu zowel spelers als bestuurders in het betaald voetbal steeds openlijker naar alleen maar grasvelden neigen. Vanuit de Eredivisie CV wordt dit ook gestimuleerd. Clubs waarvan het gras- of hybridestadionveld bij tenminste twee van de drie keuringen tijdens een seizoen voldoet aan de nieuwe norm Grasvelden, kunnen aan het eind van het seizoen op zo’n EUR 300.000 rekenen. Dat geld mogen de clubs vrijelijk besteden.

Trainingsaccommodatie

Voor Heracles Almelo zou dat bedrag veel kunnen betekenen. Volgens Hoogma werkt algemeen directeur Rob Toussaint al langer aan plannen waarbij de club afscheidt van het kunstgras neemt. Het vinden van een trainingsaccommodatie speelt daarbij een belangrijke rol omdat de club het stadionveld ook gebruikt voor haar trainingen. “Ik denk dat er meer dan een miljoen euro nodig is. Maar goed, het is nu niet aan de orde. We zijn er alleen wel mee bezig.”

Geef een reactie