Grootse plannen Go Ahead Eagles

Nieuwe tribunes, een waterbergende en -zuiverende parkeerplaats en een nieuw stadionveld. Go Ahead Eagles heeft grootse plannen en laat spelers nu alvast kennismaken met haar toekomstig stadionveld.

De toekomstige investeringen werden onthuld door de Operations Supervisor van de club, Ron Janssen, tijdens een gezamenlijke presentatiedag van GrassMax, Draintalent, Raw Stadia en Covermaster voor de Nederlandse betaald voetbalorganisaties.

“Sinds onze promotie naar de Eredivisie in 2013, die volstrekt per ongeluk plaatsvond, hebben we gestaag aan onze toekomst gebouwd. Dit jaar hebben we alvast het trainingsveld aangepakt. Volgend jaar vervangen het hoofdveld voordat we twee van onze tribunes vervangen,” zo lichtte hij de plannen toe voor aanvang van de presentaties.

“Het trainingsveld was een zandbak geworden en had een vettige toplaag.” Om dat voortaan tegen te gaan, is afgelopen zomer een Draintalent onder het trainingsveld aangelegd en wordt de grasmat momenteel ingestikt door GrassMax.

Eenzelfde veld is beoogd voor in het stadion.

Duitse degelijkheid

Het trainingsveld wordt momenteel ingestikt met 20cm lange kunstgrasgarens. “Daarvan gaat 18cm de bodem in zodat er 2cm vrije pool overblijft. Maar onze lasergestuurde machines zijn variabel en kunnen ook dieptes tot slechts 10cm aan terwijl we al werken aan instikken tot een diepte tot 6cm,” zo legde GrassMax-oprichter Marc Vercammen uit. Vercammen was ooit de drijvende kracht achter Tarkett’s Grassmaster.

“Onze machine wordt door SMG in Duitsland gebouwd waardoor we heel precies kunnen werken en een degelijk eindresultaat hebben,” was zijn uitleg toen gevraagd werd wat het verschil tussen beide hybride-concepten was. “Inmiddels hebben we wereldwijd 14 machines staan. Die flexibiliteit en korte aanlooptijd maakt dat we op vrijwel alle aanvragen in kunnen gaan.”

Daarnaast lichtte hij het zorgvuldige selectieproces toe voor de te gebruiken vezels. “Op dit moment gebruiken we zowel PE als PP-garens en bepalen we nauwkeurig de vezeldikte om ervoor te zorgen dat die vezel altijd rechtop staat.” GrassMax kijkt inmiddels ook naar biologisch afbreekbare garens.

Volgens Vercammen heeft GrassMax dit jaar zo’n 50 velden gedaan en is het daarmee, binnen drie jaar na de opstart, inmiddels marktleider op de internationale markt voor hybridevelden.

Draintalent klaar voor opschaling

Afgelopen zomer is datzelfde trainingsveld opnieuw opgebouwd. Met behulp van een speciaal door Hofmeijer Voorst ontwikkelde slangenplaatser werden de slangen ingebracht voor vocht- en luchtregulatie bij de wortels.

“Het veld is opgedeeld in drie sectoren die elk apart aangestuurd kunnen worden. Omdat dit veld geen last heeft van schaduwvorming van, bijvoorbeeld, de tribunes, liggen de sectoren hier naast elkaar. Voor een stadionveld gebruiken we doorgaans drie sectoren die als drie ovalen in elkaar liggen waarbij de buitenste ovaal langs de randen van het veld loopt en de binnenste ovaal de as van het veld pakt. Zo kan de groundsman de meest kwetsbare stukken van het veld, apart benaderen,” zei Dave Muis namens Draintalent.

De technische installatie die deze zomer is geplaatst, is al toekomstbestendig gemaakt.

“Deze heeft voldoende capaciteit om straks ook het bodemvocht en -lucht van het stadionveld te reguleren. Daarnaast hebben we een kalendermodule ingebouwd. Daardoor kan het systeem zichzelf op een vooraf aangegeven moment opstarten en hoeft de groundsman het dus niet aan te zetten. Een handige functie voor, bijvoorbeeld, daags na een avondwedstrijd waardoor de groundsman niet perse ’s ochtends vroeg weer aanwezig hoeft te zijn terwijl deze toch al laat thuis was.”

Omdat de velden van Go Ahead Eagle in een waterwingebied liggen, helpt de Draintalent de kwetsbaarheid te managen. “Maar voor amateurvelden zoals de twee die we afgelopen zomer in Friesland hebben gedaan, kiezen we vaak voor automatische aansturing.”

Meten en flexibiliteit

Beide presentaties werden aangevuld door presentaties en demonstraties van Raw Stadia en Covermaster.

Zo besprak Mattias de Bock van Raw Stadia de functionaliteiten voor een online dashboard dat voetbalbond KNVB najaagt. “Hierin brengen we alle data samen die we met onze eigen testapparatuur vaststellen samen met de weersgegevens en de wensen die zijn vastgelegd. Vervolgens worden de analyses van de huidige staat en de adviezen voor de onderhoudstaken automatisch gegenereerd.”

Het verhaal over de Covermaster afdeksystemen werd door Eddy van Endert gedaan. De groundsman van KRC Genk heeft goede bijzonder ervaringen met de doeken. “Het is een bijzonder simpel maar effectieve manier om het veld te beschermen of om de opkomst van nieuw gras te versnellen,” zo vertelde hij. Volgens Van Endert kan er, dankzij de warmte die de doeken vasthouden, binnen een paar dagen nieuw gras op het veld staan.

“Daarnaast bespaart de vorstbeschermingsdoeken ons zo’n 30% op onze energierekening omdat we noch de veldverwarming noch de assimilatielampen nodig hebben om tijdens de winter, de bodem op te warmen.” Sinds de aanschaf is het Van Endert gelukt om, ondanks een nachtvorst van -4 graden Celsius, het veld toch bespeelbaar te houden.

“Met deze doeken lukt het ons om op de wedstrijddag toch ’s ochtends vroeg nog te maaien. We hebben dan geen last van dauw en de grasplant is stil relatief mals omdat de vorst er geen vat op heeft gehad.” De boodschap werd door de toehoorders instemmend ontvangen nu zendgemachtigde ESPN onlangs er bij de Eredivisie CV op heeft aangedrongen om de preparatie van een stadionveld eerder op de wedstrijddag klaar te hebben. De groundsman zou dan vroeger op de dag de mat voor het laatst moeten maaien. Een idee waar veel weerstand tegen bestaat.

Waterzuiverende schelpen

Go Ahead Eagles onthulde ook plannen voor het aanleggen van een nieuwe parking voor de bussen van de gasten. Die parking gaat waarschijnlijk worden gebouwd op een laag eco-stabiele schelpen. “Die schelpen bufferen en filteren het water,” zo vertelde een vertegenwoordiger van de leverancier aan www.sportvelden.info. De oplossing is jaren geleden al eens gebruikt om voor de hockeyclub in Goes een waterbuffer te maken die ook dienst doet als mogelijk bron voor bluswater voor de brandweer. “We zijn bezig met een certificatie voor de Sportproductenlijst zodat het straks ook in de onderbouw van sportvelden kan worden toegepast.”  

Geef een reactie