Gouda investeert in modulair collectorveld
Het gerenoveerde 11 tegen 11 voetbalveld van SV Donk in Gouda is straks het eerste volledige voetbalveld dat straks straks energie kan opwekken uit de kunstgras toplaag. Maar Sportpunt Gouda kiest er voorlopig voor om het veld modulair op te bouwen.
Vooralsnog activeert het sportbedrijf alleen de collectoren in de strook van de middencirkel van het veld. “Dit deel van het veld levert meer dan voldoende energie om te voorzien in de huidige energievraag vanuit de club,” zegt Mario Netten namens het sportbedrijf. Die energievraag ligt rond de 10.000 kuub gas per jaar.
Omdat de regels van het Kwaliteitszorgsysteem voorschrijven dat een sportveld volledig op dezelfde manier moet worden opgebouwd, wordt de collectoren wel onder het hele veld aangebracht.
Voorsorteren op de toekomst
Afhankelijk van wie de afnemers zijn, zou een 11 tegen 11 voetbalveld voldoende energie moeten kunnen opwekken om zo’n 200 tot 400 huizen of 800 appartementen gasloos te maken.
Gevraagd naar waarom Gouda niet het hele veld activeert, stelt Netten: “toen wij met de ontwikkelaars van een nieuwbouwproject spraken, bleek dat zij hun plannen al helemaal uitgewerkt nadden. Wij hebben er daarom voor gekozen om eerst te voorzien in de huidige behoefte van de club zelf en om alvast voor te sorteren op de voorspelde groei van de club in de komende jaren. Daarnaast blijven we contact houden met de projectontwikkelaar van het nieuwbouwproject om te zien of we bij een volgende uitbreidingsfase, alsnog een koppeling kunnen maken.”
Sportpunt Gouda zou daarvoor dan telkens een groter stukje van de collectoren onder het veld activeren.
Het concept
Een collectorveld onttrekt, met behulp van een buizensysteem onder de mat, warmte aan de kunstgras toplaag. Vloeistof in die buizen transporteren die warmte naar een warmte-koude opslag (WKO) waar het wordt opgeslagen. De (’s zomers) gewonnen warmte kan van daaruit (’s winters) worden ingezet voor het verwarmen van ruimtes of (douche)water.
Gouda heeft gekozen voor de oplossing van Aendless Energy. Antea Sport realiseert het veld. Zij waren één van de oplossingen die voortkwamen uit een oproep door de provincie Overijssel om zowel sportvelden als energiewinning ‘te stapelen’.
Voor Aendless Energy is het project hun tweede pilot. “Met deze tweede pilot voor Aendless willen wij zorgen voor de laatste bevestiging van dit concept met betrekking tot energieopbrengsten, speeleigenschappen en onderhoudsaspecten. In de toekomst zouden dit soort projecten een mooie stap kunnen zijn om sportverenigingen met hun velden een centrale en belangrijke rol te kunnen geven in het lokale energienetwerk. Uit berekeningen blijkt dat een voetbalveld een lokale energiebron kan zijn voor collectieve – gasloze – energievoorzieningen van ca. 250 tot 400 woningen, of andere gebouwen,” zo stelt Dennis ter Barge van Aendless Energy.