Gedurfde beslissingen kunnen het verschil maken

Nu de bevoegde instanties steeds vaker ingrijpende beslissingen moeten nemen, groeit de lijst met uitdagingen die deze met zich meebrengen. Alleen diegene die nu, ondanks de bureaucratische beslommeringen, stappen durft te nemen zal daar het meest van profiteren.

Senbis GreenFill

Nu de bevoegde instanties steeds vaker ingrijpende beslissingen moeten nemen, groeit de lijst met uitdagingen die deze met zich meebrengen. Alleen diegene die nu, ondanks de bureaucratische beslommeringen, stappen durft te nemen zal daar het meest van profiteren.

De noodzaak om nieuwe grondstoffen en materialen te omarmen op weg naar een duurzame samenleving, komt met de uitdaging om nieuwe parameters en grenzen te definiëren. Het is ook een reis die bol staat van uitgebreid onderzoek en meerdere beproevingen om zo elke nieuwe hindernis te overwinnen. De geschiedenis is vergeven van uitvindingen waarvan de toegevoegde waarde niet meteen werd ingezien of die zelfs tijd of een andere tijdsgeest nodig hadden om volledig geaccepteerd te worden. De uitvinding van het wiel is, misschien, wel het grootste voorbeeld. Uitgevonden rond 3500 voor Christus om het pottenbakken te vergemakkelijken, duurde het nog eens 1900 jaar voordat iemand het inzette voor transportdoeleinden. Penicilline is een ander goed voorbeeld van een studie waarvan de wetenschappelijke resultaten officieel al waren weggegooid voordat ontdekt werd dat het, in feite, iets veel waardevollers had geproduceerd dan aanvankelijk beoogd werd.

“In de bodem lost het binnen twee jaar op natuurlijke wijze op en het afbraakgedrag is vergelijkbaar met de biologisch afbreekbare polymeren die worden gebruikt voor middelen die in de landbouw worden gebruikt”

Senbis Polymer Innovations

Duurzamer kunstgras

Greenfill bevindt zich momenteel in zo’n zelfde positie. Het is ontwikkeld als reactie op het streven van de Europese Unie om een ​​actieve en gezonde samenleving te bereiken zonder dat dat ten koste gaat van het milieu. Greenfill is gemaakt van een 100% biologisch afbreekbaar polymeer en leidt, in tegenstelling tot de standaard polymerische infills, niet tot milieuvervuiling. In de bodem lost het binnen twee jaar op natuurlijke wijze op en het afbraakgedrag is vergelijkbaar met de biologisch afbreekbare polymeren die worden gebruikt voor middelen die in de landbouw worden gebruikt. Die biologische afbreekbaarheid is door testinstituut TÜV Austria gevalideerd. Greenfill komt daarom met het TÜV Austria OK Biodegradable certificaat.

Desondanks hebben de Europese autoriteiten Greenfill onder dezelfde noemer geschaard als de coventionele polymerische infills. Zoals het er nu uitziet, wordt de verkoop van dit type infill vanaf 2029 verboden in een poging milieuvervuiling terug te dringen.

Afwijking mogelijk

De acceptatie van biologisch afbreekbare polymeren voor producten voor de land- en tuinbouw, toont aan dat de Europese autoriteiten zeker bereid zijn om biologisch afbreekbare polymeren te accepteren. Voor deze groep biologisch afbreekbare polymeren voor langdurige toepassing in de land- en tuinbouw, is het alleen de functionele periode die telt. Omdat de Europese autoriteiten van mening zijn dat microplastics van derde generatie kunstgrasvelden de grootste bijdrage leveren aan de milieuvervuiling van alle toepassingen voor toegevoegde microplastics die het heeft beoordeeld, hebben de autoriteiten besloten om Greenfill te beschouwen als een product waarvan de toepassingstermijn beperkt is. Greenfill is daarom in dezelfde groep ondergebracht als microplastics voor cosmetica.

“We hebben een groot aantal jongere spelers en die willen we de best mogelijke faciliteiten bieden. Deze faciliteiten moeten de sport en het sporten bevorderen en mogen geen impact hebben op het milieu om de toekomst van onze jeugd niet onnodig te beïnvloeden”

Aaltje Bosma, voorzitter E.H.S.’85

Samen met de relevante brancheorganisaties heeft Senbis nu de bevoegde autoriteiten benaderd om te pleiten dat Greenfill juist beoordeeld moet worden op basis van de lange termijn dat het wordt gebruikt. Dit aangezien de meeste investeringen in kunstgras sportvelden over een periode van minimaal 10 jaar worden afgeschreven. Wij hebben er alle vertrouwen in dat voordat het verbod op de verkoop van opzettelijk toegevoegde microplastics in 2029 van kracht wordt, de autoriteiten al nieuwe mogelijkheden hebben gerealiseerd om producten of toepassingen, zoals Greenfill, beter te beoordelen.

Durf te omarmen

De nadruk die de samenleving legt op duurzaamheid, voorspelbaarheid, kwaliteit, prestatie en degradatie van materialen die worden gebruikt voor producten of omgevingen die veelvuldig worden gebruikt, maakt het gebruik van (biologisch afbreekbare) polymeren onvermijdelijk. Alleen een industriële kwaliteit en kwantiteit is in staat om aan al die (gecombineerde) wensen gehoor te geven.

Gemeenten en clubs die hun voetbalaccommodaties willen verbeteren, die willen investeren in de toekomst van de club en spelers en bereid zijn om discussies op Europees niveau tijdelijk te parkeren, doen er goed aan om in Greenfill te investeren. Omdat het industrieel geproduceerd is, presteert het zoals voorzien is. Omdat het 100% biologisch afbreekbaar is, zal het niet leiden tot vervuiling van de omgeving. Daarmee is het dus een maatschappelijk verantwoorde keuze.

De Emmense voetbalclub E.H.S.’85 was bereid de gok te nemen en plukt daar nu de vruchten van. “We hebben een groot aantal jongere spelers en die willen we de best mogelijke faciliteiten bieden. Deze faciliteiten moeten de sport en het sporten bevorderen en mogen geen impact hebben op het milieu om de toekomst van onze jeugd niet onnodig te beïnvloeden,” zei voorzitter Aaltje Bosma bij de officiële opening van het allereerst biologisch afbreekbaar kunstgrasveld ter wereld. Toen ze hoorde dat Senbis van plan was om een ​​dergelijk proefveld met GreenFill infill en GreenBlade kunstgras te installeren, trok ze alle registers open om het veld bij E.H.S.’85 te laten installeren. “Aanvankelijk was ons idee om het bij het complex van FC Emmen te installeren totdat Aaltje Bosma pleitte dat een installatie bij E.H.S.’85 beter is. GreenBlade en Greenfill zijn ontwikkeld om ​​de voetbalsport te bevorderen zonder impact te hebben op het milieu. De faciliteiten van E.H.S.’85 bevinden zich in een bosrijke omgeving en worden voornamelijk gebruikt door onze toekomstige generatie. Beiden zijn belangrijke drijfveren voor de ontwikkeling van onze producten”, zo verklaarde Gerard Nijhoving, de algemeen directeur van Senbis, de keuze.

Inmiddels heeft ook S.C. Erica een volledig kunstgras voetbalveld dat is ingestrooid met GreenFill.

Het kostte de wereld bijna 1600 jaar om de voordelen van het wiel in te zien. Het vergde slechts een fractie van een seconde om iets op te merken dat nu bekend staat als penicilline. De komende zes jaar staat de samenleving voor een transitie naar nieuwe grondstoffen. De bevoegde autoriteiten accepteren nu al biologisch afbreekbare polymeren. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ze deze ook accepteren als infill. Autoriteiten over de hele wereld staan ​​momenteel voor een aantal enorme uitdagingen en beslissingen, maar een investering in Greenfill en GreenBlade blijft een veilige keuze in het belang van de sport, de maatschappij en de omgeving.

Geef een reactie