Met de introductie van een speciale categorie kunstgras heeft de Internationale Hockey Federatie (FIH) de eerste voorwaarden geschept voor de introductie van kunstgras voor hockey dat niet afhankelijk is van water.
Producten die straks in deze categorie willen vallen moeten zoveel mogelijk de speelkwaliteiten van natte hockeygras nabootsen, voldoende voetgrip, spelerscomfort bieden en een acceptabele duurzaamheid bieden.
Hoe dit wordt vastgesteld, wordt gesproken in dit artikel.
Kunstgras dat niet afhankelijk is van water om toch (top)hockey mogelijk te maken is belangrijk voor de FIH nu deze de afhankelijkheid van water als een struikelblok beschouwd om de sport internationaal te laten groeien.
Tot voor kort was het niet ongebruikelijk om 18.000 liter te gebruiken voor één besproeiing van een kunstgrashockeyveld.
Sinds hockey eind jaren zeventig voor het eerst kunstgras omarmde, spelen spelers er het liefst op als de velden nat zijn. De ervaring leert dat water zorgt voor snelle, voorspelbare en consistente speelomstandigheden waardoor spelers het beste uit zichzelf kunnen halen.
Met een groeiend bewustzijn van duurzaamheidsuitdagingen over de hele wereld daagde de FIH de kunstgrasindustrie in 2018 uit om hockeygras te ontwikkelen dat de gewenste eigenschappen behoudt, maar zonder water te gebruiken.
Onlangs is in Weesp gestart met de aanleg van een dergelijk kunstgrasveld.
Onderverdeeld doelbereik
Idealiter hebben droge grasvelden dezelfde speeleigenschappen als natte hockeygras, maar dit is misschien niet in alle opzichten mogelijk.
Samen met de nationale hockeybonden gaat FIH nu op zoek naar feedback van spelers. Dit moet helpen vast te stellen hoe goed de prestaties van droge kunstgrasvelden zijn en waar de grenzen van acceptabele prestaties kunnen worden gesteld. FIH zal deze informatie gebruiken om haar kunstgras- en veldnormen aan te passen om de nieuwe prestatie-eigenschappen op te nemen en om de eis te schrappen dat kunstgrasvelden van wereldklasse vóór gebruik moeten worden bewaterd. Het is nu de bedoeling dat dit uiterlijk in de tweede helft van volgend jaar zal gebeuren.
Klik hier om de criteria voor de innovatiecategorie hockeygras te downloaden.
Klik hier om het nieuwste updaterapport van het FIH Dry Turf-project te downloaden.
Klik hier om het achtergrondonderzoeksrapport te downloaden waarmee we de innovatiecategorie hockeygras hebben gecreëerd.
FIH erkent ook dat het misschien niet helemaal mogelijk is om het beoogde resultaat te bereiken zonder te kijken naar andere parameters. Zo zou de innovatieve hockeybal uit dit artikel, bij kunnen dragen het streven alsnog te behalen.