FIFA frustreert Oranje Leeuwinnen

Slechte en zelfs onveilige trainingsvelden bemoeilijken de voorbereiding van het Nederlands damesteam in hun voorbereiding op het WK voor Vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland.

Slechte en zelfs onveilige trainingsvelden bemoeilijken de voorbereiding van het Nederlands damesteam in hun voorbereiding op het WK voor Vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland. Coach Andries Jonker is ronduit woedend omdat de KNVB maanden geleden FIFA al op problemen heeft gewezen.

Direct na aankomst in Sydney moesten de Oranje leeuwinnen een alternatief trainingsveld vinden nadat de staat van het veld van Sydney FC, dat FIFA had toegewezen, ronduit slecht bleek te zijn.

“Het voelde alsof we op tapijt liepen,” zo beschreef coach Andries Jonker zijn ervaring. “We vroegen ons af of de bal zou stuiteren, aangezien het oppervlak erg absorberend aanvoelde, maar dat deed het zeker!”

Volgens Jonker leek de kwaliteit van het veld in niets op wat de Leeuwinnen gewend zijn om op te spelen.

Herhaling in Nieuw-Zeeland

Vervolgens zagen Jonker en zijn team hoe op de Bay Oval in Tauranga, Nieuw-Zeeland, onder de middencirkel van het veld, een metalen plaat lag. “Van bovenaf ziet het er allemaal goed uit, maar als je eroverheen loopt, voel je het verschil.”

Het stuk van 35 bij 20 meter bevindt zich in de buurt van de middencirkel van het veld, waardoor het onmogelijk is om 11 tegen 11 te oefenen.

“Het is op de plek waar de cricketspelers die hier doorgaans spelen, batten. Het enige dat ze hebben gedaan om deze locatie om te bouwen tot een trainingslocatie voor het WK voor dames, is er een grasmat overheen gelegd. We hadden er vorig jaar in oktober en ook in februari dit jaar al op gewezen dat dit gevaarlijk zou zijn voor de spelers. De FIFA verzekerde ons dat dit zou worden rechtgezet zodra het cricketseizoen zou zijn afgelopen en vóór aanvang van het toernooi. Ze hebben duidelijk hun woord niet gehouden.”

De coach omschrijft het gedeelte als harder dan kunstgras. Naast slecht voor de gewrichten, spieren en pezen, zijn Jonker en zijn team vooral bang voor het scherpe randje dat voelbaar is. “Als je daar met je knie of schouder op valt, dan heb je zeker een probleem.”

Hoewel hij de hele kwestie amateuristisch noemde, gaf Jonker wel toe dat de andere delen van het veld er goed aan toe waren.

Geen alternatief

Nadat de KNVB een officiële klacht had ingediend, stuurde FIFA een veldtechnicus om de situatie te beoordelen. Verder boden ze zes alternatieve velden aan in de buurt van het Nederlandse trainingskamp. Geen van deze voldeed echter, terwijl een veld in Hamilton een logistieke nachtmerrie zou worden.

“Het vergt anderhalf uur om daar te komen, wat ons schema voor de dag nog uitdagender maakt omdat we ook nog anderhalf uur zouden moeten rekenen voor de terugreis.”

Inmiddels is besloten om de Bay Oval te blijven gebruiken maar af te zien van 11-tegen-11 trainingsduels.

Geschiedenis herhaald zich

Het lijkt erop dat veldproblemen onderdeel zijn geworden van de voorbereidingen van het Nederlands damesteam. De laatste wedstrijd in Nederland moest ook worden verplaatst naar een andere locatie nadat kiezels en glasscherven in de mat waren gezien.

Hoewel geprobeerd is deze te verwijderen, bleek dit al snel onmogelijk vanwege het volume en de verspreiding over het veld.

Volgens de club die het veld ter beschikking had gesteld, waren het glas en de steentjes omhooggekomen tijdens het verticuteren.

Geef een reactie