EU-richtlijn tegen niet-onderbouwde duurzaamheidsclaims krijgt vorm

EU-RICHTLIJN TEGEN NIET ONDERBOUWDE DUURZAME CLAIMS KRIJGT VORM

De Europese Raad heeft zijn algemene oriëntatie over de richtlijn duurzaamheidsclaims vastgesteld. Deze aanpak zal de basis vormen voor de onderhandelingen met het Europees Parlement over de definitieve vorm van een richtlijn die consumenten moet beschermen tegen greenwashing. Wat betekent dit?

Bezoek een willekeurige beurs en je zult zien dat exposanten zich tot het uiterste inspannen om bezoekers ervan te overtuigen dat deze voor hun product of dienst moet kiezen. Sommige methodes om het publiek te overtuigen zijn ronduit opportuun en gemakkelijk te bevestigen of te weerleggen, andere zijn subtieler of moeilijker te valideren. Met name claims met betrekking tot milieuvriendelijkheid worden een bron van zorg, aangezien deze voor de consument vaak moeilijk te verifiëren zijn. Dat opent de mogelijkheid tot overdrijving of zelfs het maken van valse claims. De praktijk van valse, misleidende of overdreven beweringen over de milieuvoordelen, duurzaamheid of milieuvriendelijkheid van een product, dienst of bedrijf wordt “greenwashing” genoemd. Bij gebrek aan specifieke regels voor claims met betrekking tot het “groene” karakter van producten, heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend voor een richtlijn inzake groene claims. De voorgestelde richtlijn moet bedrijven gaan verplichten om de vrijwillige groene claims die zij maken richting de consument, te onderbouwen door te voldoen aan een aantal vereisten met betrekking tot hun beoordeling.

Aangezien de regelgeving voor groene claims momenteel van lidstaat tot lidstaat verschilt, leidt dit tot inconsistenties en potentiële belemmeringen voor de interne markt. De richtlijn heeft tot doel uniforme regels in de hele EU vast te stellen waardoor de naleving voor bedrijven die in meerdere landen actief zijn, wordt vereenvoudigd. Er worden strenge sancties voorgesteld voor niet-naleving, waaronder boetes van ten minste 4% van de jaaromzet.

Verplichte LCA’s

Volgens de voorgestelde richtlijn wordt van bedrijven verwacht dat ze zich houden aan strikte richtlijnen bij het maken van milieuclaims om transparantie, betrouwbaarheid en verantwoording te waarborgen. Belangrijke vereisten zijn onder meer de noodzaak van een wetenschappelijke basis voor claims die gebaseerd zijn op verifieerbaar en wetenschappelijk verantwoord bewijsmateriaa, en de noodzaak om een levenscyclusanalyse (LCA) of een gelijkwaardige analyse uit te voeren om claims te onderbouwen. Van een dergelijke LCA wordt verwacht dat rekening wordt gehouden met de volledige impact van een product of dienst op het milieu. Nu de Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) in de praktijk worden gebracht, beschikt de kunstgrasindustrie over een tool die kunstgrastoplagen over de hele linie kan valideren.

Geef een reactie