ESTC mengt zich niet in PFAS-discussie

De EMEA Synthetic Turf Council (ESTC) heeft laten weten dat het geen input zal leveren voor het consultatieproces van het Europees Chemisch Agentschap (ECHA).

Kunstgrasproductie

De EMEA Synthetic Turf Council (ESTC) heeft laten weten dat het geen input zal leveren voor het consultatieproces van het Europees Chemisch Agentschap (ECHA).

Na tweemaal overlegd te hebben met haar leden concludeert de belangenvereniging voor de kunstgrasindustrie in Europa, het Midden-Oosten en Afrika dat zij onvoldoende informatie heeft om te beoordelen of een verbod gevolgen zal hebben voor het productieproces van kunstgras.

Kunstgrasproducerende bedrijven wordt daarom geadviseerd om zich vertrouwd te maken met het ECHA-proces en de vereisten om zo te bepalen of input nodig is.

Forever chemicals

PFAS, beter bekend als de ‘forever chemicals’, is een groep van duizenden chemicaliën die vooral geprezen worden om hun water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen. Ze worden gebruikt in een grote verscheidenheid aan producten, waaronder smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, textiel en cosmetica. Ze worden ook gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.

Bij kunstgras worden de chemicaliën gebruikt als smeermiddel in het productieproces van het garen. Dit om te voorkomen dat het hete plastic aan de machine blijft kleven waardoor het garen breekt of de machine verstopt raakt.

Bedreiging voor het milieu

Zoals hun bijnaam ‘forever chemicals’ al aangeeft, breken PFAS nauwelijks af en vormen ze een bedreiging voor het milieu. Met dit in het achterhoofd hebben Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden ECHA gevraagd om de mogelijkheden van een verbod op alle PFAS in de Europese Unie te onderzoeken.

Het ECHA-consultatieproces is op 22 maart van start gegaan en zal op 25 september van dit jaar worden afgesloten.

Geef een reactie