Omgaan met stress

Tussen 2013 en 2022 tilde Erwin Beltman met zijn team de grasmat van stadion De Kuip naar een hoger niveau. Tegenwoordig werkt hij als consultant. Op Sportvelden.info deelt hij z’n ervaringen om goede grasmatten te bereiken. Vandaag bespreekt hij hoe om te gaan met de stress die veel vakgenoten in deze tijd van het jaar ervaren.

Erwin Beltman

Tussen 2013 en 2022 tilde Erwin Beltman met zijn team de grasmat van stadion De Kuip naar een hoger niveau. Tegenwoordig werkt hij als consultant. Op Sportvelden.info deelt hij z’n ervaringen om goede grasmatten te bereiken. Vandaag bespreekt hij hoe om te gaan met de stress die veel vakgenoten in deze tijd van het jaar ervaren.

Ik ben dol op mijn vak en zal iedereen die het wil horen, vertellen dat het vak van groundsman of greenkeeper de beste baan ter wereld is. Tegelijkertijd weet ik ook dat het wordt onderschat, ondergewaardeerd en grotendeels niet wordt erkend door met name diegene die het meeste profiteren van onze opofferingen en inspanningen. De stress en druk die we ervaren, vooral in deze tijd van het seizoen, kan enorm zijn en ik heb echt te doen met mijn vakgenoten daar wiens begunstigden wiens eindgebruikers nu om titels of tegen degradatie strijden. De belangen die op het spel staan zijn enorm en de gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn. Ongeacht hoe teams of spelers eerder dit seizoen hebben gepresteerd, ineens komt alles aan op de kwaliteit van het veld tijdens de één of twee wedstrijden die ze nu nog thuis spelen. Ik vind dat heel oneerlijk. Dit in een tijd van het jaar waarin het gras nog aan het bijkomen is van de winter en wat het in die periode te verduren heeft gekregen. De druk die die verwachting de groundsman of greenkeeper geeft is enorm. Als niet tijdig of correct wordt ingegrepen, dan kan het iemand voor de rest van het leven beschadigen of tekenen. Dat is iets dat niemand verdient, maar ook iets dat we ons niet kunnen veroorloven. De vraag naar geschoolde werknemers in onze branche is enorm en zal, nu steeds meer BVO’s weer naar gras terugkeren, de komende jaren alleen maar toenemen.

Vaak verkeerd begrepen

Helaas moeten we accepteren dat maar heel weinig buitenstaanders begrijpen wat ons werk inhoudt, wat we doen en hoe ondankbaar ons werk is. We steken er veel tijd en moeite in om, vervolgens, te zien hoe het resultaat binnen enkele minuten teniet wordt gedaan. Greenkeepers hebben in ieder geval het voordeel dat zij wat langer van hun resultaten kunnen genieten. Ook staan we in deze tijd van het jaar vaak bloot aan kritiek wanneer we het gras verwijderen terwijl het op z’n hoogtepunt is. We heel wat verklaren voordat men begrijpt dat dit noodzakelijk is wanneer me ook later in het jaar een goede grasmat wil.
Meestal worden we als vanzelfsprekend beschouwd en zolang het goed gaat, blijven we grotendeels onopgemerkt. Ik herinner me een verhaal van iemand in onze branche die een jubileum vierde en een gepersonaliseerde taart ontving van de golfclub die hem al jaren inhuurde. Helaas hadden ze de foto van iemand anders erop laten afdrukken. Blijkbaar wist men niet eens wie hij was!

Een goede ondersteunende structuur essentieel

De afgelopen 31 jaar ben ik het belang van goede ondersteuning enorm gaan waarderen. In stadion De Kuip had ik een manager die elk verzoek van de verkoopafdeling om het veld te benutten voor aanvullende inkomsten, filterde. Zelf zorgde ik ervoor dat ik, in aanvulling op het maandelijks grasoverleg, een goede werkrelatie had met de spelers en de coach. Daar waar nodig lichtte ik toe wat zowel de korte- als de langetermijngevolgen van hun wensen zouden zijn voor het veld.
Ik ben gezegend met de onvoorwaardelijke steun van mijn familie. Mijn vrouw en kinderen begrijpen hoeveel ik van mijn werk hou en ze hebben er nooit echt een punt van gemaakt dat ik in het weekend afwezig was, heel vroeg vertrok of laat thuiskwam. In de negen jaar dat ik in Stadion De Kuip heb gewerkt, hebben ze nooit geklaagd dat we tijdens de zomervakantie in Nederland bleven omdat ik op rijafstand wilde zijn voor het geval het stadionveld mijn onmiddellijke aandacht zou vereisen. Ik heb geprobeerd het goed te maken door mijn best te doen om altijd met mijn kinderen mee te gaan op schoolreisjes die toch wel doordeweeks zouden plaatsvinden. En zodra de competitie was begonnen, vertrokken mijn vrouw en ik op vakantie naar het buitenland. In die week was mijn mobiele telefoon het grootste deel van de dag opgeborgen, behalve 30 minuten ’s avonds, die ik mocht gebruiken om te zien of er een noodgeval was.

Maak problemen bespreekbaar

Wie mij goed kent, weet dat een week zonder mobiele telefoon niet makkelijk voor me was. Ik praat graag, iets dat ook mijn redding is geweest. Onze stem is onze kracht. Met mensen praten of kletsen stelt je in staat je geest te ordenen, je stress te verlichten en beter te reflecteren. Sommige mensen zijn geboren praters, anderen hebben een zetje nodig. Ik wilde altijd weten wat er bij de mensen van mijn team leefde, zelfs als het om kwesties van meer persoonlijke aard ging. Ons werk vereist dat we op onmogelijke uren werken. Dat kan ook een wissel op de mensen in onze directe omgeving trekken. Dit moet worden beheerd en iedereen die dit als een uitdaging ervaart, verdient onze steun en moet worden aangespoord om dat te verbeteren. 

De meeste werkgevers hebben een HR-persoon of vertrouwenspersoon, terwijl veel clubs, vooral de professionele, wel iemand hebben die belast is met het mentale welzijn van de spelers. Wees niet beschaamd om contact met hen op te nemen wanneer je je ‘eenzaam’ of ‘vastgelopen’ voelt. Groundsmen of greenkeepers zijn essentieel (voor de activiteiten van hun werkgevers). Ik twijfel er niet aan dat ze bereid zullen zijn om te luisteren en je te helpen de juiste richting te vinden.
Ongeacht hoeveel je van je werkgever, club of baan houdt, raad ik ook aan om een hobby te nemen. We hebben iets nodig dat af en toe onze onmiddellijke focus wegneemt. De resulterende gemoedsrust zal gunstig zijn voor onze lichaam en geest. Het zijn allemaal zaken die de revu zullen passeren tijdens De week van de mentale gezondheid.

Benut technologie

Tegenwoordig is er een overvloed aan technologie beschikbaar om ons te helpen sneller te werken, het eindresultaat te verbeteren of de behoefte aan kostbare middelen zoals water of energie, te verminderen. Gebruik het op een goede manier, maar wees selectief in hoe je het je laat beheersen. Hoewel apps en andere technologieen je in staat stellen om, bijvoorbeeld, het veld te bekijken, het irrigatiesysteem te bedienen, de bodemgesteldheid of temperaturen vast te stellen,  kan dit ook betekenen dat je 24 uur per dag bezig bent. Zelfs als je een vrije dag op neemt, een conferentie of vergadering bijwoont of wanneer je op vakantie bent. Zorg ervoor dat je, parallel aan het omarmen van (slimme) technologie, je agendabeheer heroverweegt en waar nodig bijstuurt.
Investeer niet alleen in systemen, technologieën of processen die je directe leven of resultaat gemakkelijker maken, maar ook in oplossingen die je rapportage verbeteren. Hoe beter je feedback of bewijs om je beweringen of uitleg te onderbouwen, hoe kleiner de kans dat je wordt overruled of gedwongen om iets te doen dat niet je voorkeur geniet.

Aan clubs en werkgevers

Aan de coaches en spelers die binnenkort een trofee in ontvangst mogen nemen, maar ook aan clubmanagers, stadioneigenaren of locatiemanagers die een hogere winst mogen rapporteren: proficiat! Goed gedaan!! De campagne heeft zijn vruchten afgeworpen. Maar vergeet alsjeblieft niet alle onbezongen helden elders in de keten die doorgaans in de schaduw opereren. Ook dankzij hen heeft alles kunnen blijven functioneren. Van de mensen in de wasruimte tot de schoonmakers, de mensen van de catering en, ja natuurlijk: veldbeheerders. Zonder hun inzet en de steun van hun thuisfront had het plaatje er heel anders uit kunnen zien. Als je mensen in dienst hebt om, terecht, de partners van de spelers, voormalige spelers en sponsors te verwennen, dan weet ik zeker dat ze ook iets kunnen bedenken om deze onbezongen helden en hun gezin te erkennen.

Aan werkgevers en HR-professionals

Groundsmen en greenkeepers hebben passie voor hun werk. Ze hebben te maken met de natuur, inclusief haar mooie maar ook grillige trekjes. Soms zullen ze dag en nacht moeten werken om het gewenste resultaat te bereiken. Persoonlijk heb ik veel baat gehad bij het hebben van een bedrijfsauto maar ook een benzinepas kan al wonderen doen wanneer het beoordelingscriterium is: een geweldig speelveld. Ook was ik gezegend met het feit dat er nauwelijks beperkingen waren voor wat betreft de aanschaf of inhuur van onderhoudsmachines of middelen of gespecialiseerde consultants.

Aan mijn collega-groundsmen en greenkeepers

Ik wens jullie het allerbeste in de komende weken. Geniet van het succes van de club of je werkgever of leer van dingen die niet zijn gelukt. Als je voelt dat de druk toeneemt, neem actie en vraag om steun. Ik zeg niets vreemds wanneer ik stel dat het behalen van een goede grasmat, teamwerk is. Dat teamwerk is niet beperkt tot alleen datgene dat we het veld geven!

Erwin Beltman is voormalig groundsman van Stadion De Kuip in Rotterdam. Tussen 2013 en 2022 werd het stadionveld acht keer op rij uitgeroepen tot beste veld van de Nederlandse Eredivisie. Tegenwoordig is hij directeur van Master in Grass en ondersteunt en adviseert hij collega groundsmen.

De visie of informatie die hij in zijn artikelen deelt, hoeven niet perse die van de uitgever te zijn.

In juni bespreek ik hoe BVO’s het beste de EUR 350.000,00 kunnen besteden die ze ontvangen van de Eredivisie CV.

Geef een reactie