Eredivisie wil kunstgras in de ban doen

Clubs in de Eredivisie stemmen op 1 december of er in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie nog paats is voor kunstgras. De meeste clubs zullen naar verwachting voor stemmen, maar anderen verwachten met grote problemen geconfronteerd te worden.

Kunstgras in de eredivisie

Clubs in de Eredivisie stemmen op 1 december of er in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie nog paats is voor kunstgras. De meeste clubs zullen naar verwachting voor stemmen, maar anderen verwachten met grote problemen geconfronteerd te worden.

Drie maanden nadat Sportvelden.info een ontwijkende reactie ontving van diverse Eredivisieclubs op de vraag of ze overwogen om kunstgras weg te stemmen na de degradatie van Heracles Almelo, is de vraag nu een agendapunt voor de aankomende bijeenkomst.

Heracles Almelo was vanaf het moment dat het in 2003 fieldlab voor TenCate Grass werd, een uitgesproken voorstander van kunstgras. Na de degradatie naar de Eerste Divisie eind vorig seizoen heeft Heracles Almelo echter z’n stemrecht in de Eredivisie verloren.

Dat stelt de clubs in de hoogste klasse van het betaald voetbal nu in staat om het kunstgras te gaan verbieden.

Beter voor de toekomst van het Nederlandse voetbal

De meeste clubs die Nederland vertegenwoordigen in internationale competities zoals de Champions League of Europa League geven het grote aantal kunstgrasvelden in de Nederlandse competitie de schuld van het feit dat ze er niet in slagen om topspelers naar de Nederlandse competitie te lokken.

Er was even een moment waarop bijna de helft van de clubs in de twee hoogste divisies thuis op kunstgras speelde.

Nadat in 2017 een grote groep oud-spelers, coaches en voetbalcoryfeen bijeen kwamen om de toekomst van het Nederlands voetbal te bespreken, is de verbanning van kunstgras een veelbesproken onderwerp geworden.

Terwijl topclubs als Ajax, Feyenoord, AZ en PSV niet kunnen wachten op het vertrek van kunstgras, juichen anderen, veelal kleinere clubs het juist toe.
Het bespaart hen de financiële investeringen in trainingsfaciliteiten en stelt hen in staat vaker gebruik te maken van het stadion.

Compensatie de volgende stap?

De Eredivisie CV wil officieel niet reageren op vragen van Sportvelden.info. Het enige dat bekend is, is dat het verbod, als het wordt geaccepteerd, vanaf het seizoen 2025/2026 van kracht zal moeten worden. Dit moet clubs die nu nog op kunstgras spelen voldoende tijd geven om te plannen en te budgetteren voor een natuurgrasveld.

Tenzij ze niet voorzien dat ze in de nabije toekomst promoveren naar de Nederlandse Eredivisie of hun plek in die competitie weten te behouden. Een mogelijk verbod heeft namelijk geen invloed op de Eerste Divisie.

Excelsior, een van de vier clubs in de Eredivisie die momenteel op kunstgras speelt, heeft al aangegeven ondersteuning nodig te hebben om de overstap te kunnen maken. Excelsior staat momenteel 10e. De Rotterdamse club gebruikt haar stadionveld voor wedstrijden en trainingen voor veel meer teams dan alleen het Eerste. In juli vorig jaar is er zelfs een nieuw mat geplaatst. Die is pas over 4 jaar afgeschreven.

Uitgemaakte zaak?

Algemeen wordt verwacht dat clubs voor het verbod zullen stemmen. Sommige clubs die momenteel op kunstgras spelen, zijn al begonnen met het plannen van een omschakeling naar natuurgras of een hybride ondergrond.

Heracles Almelo is daar een van, ondanks dat het in de Eerste Divisie speelt.

Clubs in de Eredivisie die op natuurgras of een hybride veld spelen en die niet deelnemen aan een Europese competities kunnen een premie tot 350.000 euro per seizoen verdienen wanneer hun stadionveld goed presteert. Alle velden worden driemaal per seizoen beoordeeld door een testinstituut. Zodra het veld twee van de drie tests heeft doorstaan, wordt het geld beschikbaar gesteld aan de club. Hoe de club het geld zal besteden, is echter aan de club, wat betekent dat er geen garantie is dat de stimulans weer in het veld wordt geïnvesteerd.

Geef een reactie