Engerlingen bestrijding voortaan overdag

Machinefabrikant Vredo heeft op GroenTechniek Holland de Gouden Klavertje Vier innovatieprijs in de wacht gesleept voor hun Fluid Feeder. Dankzij de innovatie engerlingen voortaan overdag bestreden worden.

Overdag engerlingen en emelten bestrijden

Machinefabrikant Vredo heeft op GroenTechniek Holland de Gouden Klavertje Vier innovatieprijs in de wacht gesleept voor hun Fluid Feeder. Dankzij de innovatie kunnen engerlingen en emelten voortaan overdag bestreden worden.

De beste bestrijding tegen engerlingen is door nematoden en vloeibare stimulanten zo dicht mogelijk bij de engerling te injecteren. De parasiet zal de engerling dan binnendringen en deze van binnen opvreten. Nematoden kunnen echter niet tegen UV licht waardoor de engerlingenbestrijding vooral ’s avonds of ’s nachts moet worden uitgevoerd.

De Vredo Fluid Feeder speelt daar op in.

De machine borduurt voort op bekende dubbele schijfsysteem van de Vredo doorzaaimachine. In plaats van graszaad, worden nu nematoden langs de dubbel schijf de grond in geinjecteerd. Zolang een werksnelheid van 12 a 13 km/uur wordt aangehouden kan met de 300 liter tank ruim een half veld worden geinjecteerd.

Overdag werken

Omdat de nematoden in de grond worden geinjecteerd kan de activiteit voortaan ook overdag worden uitgevoerd. De tank is namelijk voorzien van een speciale afwerking die ervoor zorgt dat daglicht geen invloed heeft op de nematoden binnenin. Volgens Vredo bespaart deze methode ook 70% aan nematoden vergeleken met de veldspuit. Hoewel nematoden biologische bestrijdingsmiddelen zijn, helpt deze besparing extra in het kader van de Green Deal Sportvelden. Die heeft namelijk ook als doel om middelen zo min mogelijk in te zetten.

De unit is ook geschikt voor het inbrengen van middelen tegen hitte-stress.

Engerlingenprobleem zal groeien

Volgens Ad van Bruggen van Biocontrole zal het aantal engerlingen en emelten de komende jaren alleen maar toenemen. “Het nieuwe streven is om vocht voortaan zo lang mogelijk ter plekke vast te houden. Daarmee creëer je de ideale omstandigheden voor de langpootmug waar engerlingen en emelten de larven van zijn.”

Van Bruggen was een van de sprekers tijdens de Expertdag Duurzaam Gras die graszadenveredelaar DSV eind augustus had georganiseerd.

Omdat de aanwezigheid van engerlingen en emelten nu vaak pas te laat wordt geconstateerd, waarschuwde Van Bruggen zijn toehoorders om op hun hoede te blijven.

“Voorkom dat je mat volledig wordt omgewoeld door vogels en dieren die op zoek zijn naar de proteinerijke engerlingen.”

De Vredo Fluid Feeder maakt het in ieder geval mogelijk om, mocht de aanwezigheid worden geconstateerd, emelten en engerlingen voortaan ook overdag bestreden kunnen worden.

Geef een reactie