EK-velden bron van zorgen

Nederland, Polen, Oostenrijk en Zwitserland hebben bij de UEFA aan de bel getrokken over de slechte staat van een aantal velden die voor het EK-voetbal worden gebruikt. Ook België heeft zelf veel tijd gestopt in het verbeteren van de kwaliteit van haar trainingsveld.

Het EK voetbal kende afgelopen vrijdag allesbehalve een vlotte start. Nog voordat de eerste wedstrijdbal was getrapt waren de Oostenrijkers gedwongen om van trainingsaccommodatie te wisselen. Het slechte weer had hun trainingsveld onbespeelbaar gemaakt.

Ook de Zwitsers hebben al officieel geklaagd over de kwaliteit van hun trainingsveld.

Bij een inspectie van het veld van Stuttgarter Kickers door coach Murat Yakin van Zwitserland, vorige week maandag, constateerde die dat de nieuwe mat nog onvoldoende was aangeslagen.

Desondanks verkoos hij ervoor om toch op het veld te blijven trainen omdat het alternatief dat de EUFA bood, inhield dat ze dagelijks langer zouden moeten reizen.

Hamburg stadion

Hetzelfde overkwam Nederland en Polen, notabene met hun stadionveld, afgelopen weekend. Coach Ronald Koeman zag vrijdag al in dat trainen in het stadion zowel het teams als het veld meer kwaad dan goed zou doen.

Ook het veld in Hamburg is na het einde van de competitie gerenoveerd. Nadat de eerste mat niet was aangeslagen, is er zelfs een twee gelegd. Dat veld werd pas 10 dagen geleden opgeleverd. Daarmee is de tijd om zich te vestigen voor deze mat, te kort gebleken, zo was ook duidelijk te zien op beelden van afgelopen zaterdag. Her en der waren de plooien nog zichtbaar.

Polen trok toch naar het stadion voor hun training. Eenmaal aangekomen zagen echter ook zij in dat dit geen beginnen zou zijn.

Gezegd mag worden dat tijdens de wedstrijd van zondagmiddag, het veld uiteindelijk niet echt beschuldigd kan worden van niet presteren.

Meer zand

Wim Fluyt,  Groundsman namens de Belgische voetbalbond KBVB, wil niets aan het toeval overlaten en heeft 90 ton zand vanuit Lommel laten verschepen voor het verschralen van de toplaag van hun trainingsveld.

Fluyt kent alle ins en outs van het zand en neemt liever het zekere voor het onzekere.  

De komende dagen zal blijken of deze visie de Belgen een voordeel zal geven.

Geef een reactie