Eerste resultaten onderzoek natuurlijke infill

kunstgras in de winter

‘TestbedNordic’ heeft z’n eerste monitoringscyclus voor vier kleine voetbalvelden in Solna, Zweden, voltooid. In het onderzoek worden nieuwe milieuvriendelijke infillmaterialen onderzocht.

De verzamelde tests en spelersfeedback geven zowel objectieve als subjectieve feedback dat 75% van de voetbalgrasvelden over het algemeen voldoet aan de behoeften van de gebruikersgroep.

Het testen van veiligheid en prestatie-conformiteit op basis van gemeenschappelijke internationale normen bevestigt dit ook.

De twee 5-a-sidevelden en twee 7 tegen 5 velden werden voor aanvang getoetst. Gedurende een heel seizoen (12-18 maanden) zijn er ook reacties van de spelers verzameld voordat het veld opnieuw werd getest aan het einde van het seizoen. Op die manier is objectief vastgesteld of de velden voldoen.

Er werd een Pitch Rater-systeem van ‘1 zeer slecht’ tot ‘5 zeer goed’ gebruikt, vergelijkbaar met het systeem dat wordt gebruikt in UEFA-clubcompetities. Een 3,0 zou als voldoende worden beoordeeld.

Vier verschillende infills

De vier velden gebruikten verschillende infills:

Biologische 201, Amorim Sports
Olijfpitten
Flow GT, Polytan
Eliá Renufill Sport

Resultaten

Testinstituut Sports Labs heeft inmiddels de eerste resultaten vrijgegeven. Daaruit blijkt dat vrijwel alle infillmaterialen voldoen. Een disclaimer stelt echter dat het veld dat is ingevuld met Amorin Sports Organic 201 infill, de test niet volledig heeft doorstaan. Volgens Sports Labs komt dat echter doordat dit het eerste veld is dat werd gelegd. Bovendien heeft het veld uitzonderlijk veel speeluren ervaren.

Alle velden registreerden een gebruik van meer dan 3200 uur per jaar, waarbij het veld met Organic 201 tot 3600 uur per jaar werd gebruikt, terwijl het veld met olijfpitten 4486 gebruiksuren kende.

Het project is een gezamenlijk project van de voetbalbond van Stockholm, Solna City, de Zweedse voetbalbond en Sports Labs.

Abonnees met een Grensverlegger-abonnement kunnen het volledige rapport vinden in de Infill-sectie van onze bibliotheek.

Geef een reactie