Duurzaamheidslabel een feit

De duurzaamheid van kunstgrastoplagen kan vanaf 2026, met behulp van een onafhankelijke systematiek, definitief worden getoetst. De handleiding hiervoor is door de werkgroep Duurzaamheidslabel van de Routekaart Verduurzaming Sport symbolisch overhandigd aan BSNC-voorzitter Edward van der Geest en directeur Breedtesport van NOC*NSF Guido Davio.
In de kunstgraseditie van ons tijdschrift Sportvelden.Magazine hebben we de plannen hiervoor al besproken.
Het label is van toepassing op de kunstgrasmat, de performance infill en de shockpad.
Met de komst van het label kunnen gemeenten hun inkoopproces transparant duurzaam gaan inrichten. Voor de toetsing van kunstgrasproducten zal gebruik worden gemaakt van de PEFCR-methode, een gestandaardiseerde manier voor producten de milieuvoetafdruk bepaald kan worden.
De PEFCR-methode kwam mede tot stand dankzij de input van uit de Europese kunstgrassector.
Vanaf 2026 actief
De methodiek kan vanaf 2026 worden benut. Dit jaar zal door de betrokken partijen worden aangegrepen om de bekendheid van het label te vergroten en de ontwikkelde methodiek en certificering extern en onafhankelijk te borgen.
Daarnaast wordt een koppeling gemaakt met het Kwaliteitszorgsysteem, waarin kunstgrasvloeren nu ook al gekeurd en gecertificeerd worden op veilig gebruik en getoetst worden aan sporttechnische eisen.
Hoewel het duurzaamheidslabel voor kunstgrasvloeren pas een eerste stap is en er in de toekomst soortgelijke ontwikkelingen op stapel staan voor andere sportproducten zoals vloeren van binnensportaccommodaties, is het wel een belangrijke doorbraak.
Nederland gidsland
“Met de invoering van het kunstgras-duurzaamheidslabel in Nederland gaan wij Europees maar ook internationaal gezien het gidsland worden voor het verduurzamen van kunstgras,” zo merkt de voorzitter van de brancheorganisatie van de kunstgrasindustrie in Europa (ESTC), Stefan Diderich op.
Ook Guido Davio benadrukt het belang van deze stap, waarbij de sportsector en marktpartijen de handen ineensloegen om gemeenten te helpen:
“Het is fantastisch dat we met de ontwikkeling en invoering van dit label, samen met de producenten, vooroplopen in Europa. Op deze manier maken we duurzaamheidsbeleid ook echt concreet en inzichtelijk. Bij de aanschaf van kunstgras kan iedereen een bewuste en onafhankelijk geverifieerde keuze maken. Laten we er met elkaar naar streven dat dit de norm wordt.”
De handleiding die symbolisch aan Van der Geest en Davio werd aangeboden, wordt in februari gepubliceerd.