Dry turf duikt het diepe in
Hoewel de omstandigheden er niet direct om vragen, stappen veel hockeyclubs bij een renovatie over op een Dry turf mat. “Het is het veld van de toekomst,” zegt ook Erik Gerritsen, de algemeen directeur van de hockeybond.
Het zal de televisiekijker niet zijn opgevallen maar het veld in Parijs waar Nederland afgelopen zomer twee keer Olympisch goud haalde, behoefde in feite geen irrigatie. “Er is wel voor gekozen om dat te doen omdat de spelers dat nu nog verwachtte. Wij gaan er echter van uit dat internationale hockeybond (FIH) in de komende jaren een besluit zal nemen zodat de hockeyvelden voor de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles daadwerkelijk niet beregend hoeven te worden,” zegt Jan Willem Boon van FIH-hofleverancier Polytan. Wat betreft de algemeen directeur van hockeybond KNHB, Erik Gerritsen, moeten we in Nederland ook de stap maken. “Het is de toekomst omdat het maatschappelijk niet meer uit te leggen is dat we voor hockey zo afhankelijk zijn van water.” Zelfs de meest moderne watervelden hebben behoefte aan 1 liter water per vierkante meter. Dat is nog altijd ruim 5.000 liter water per beregeningsbeurt. “Er liggen in Nederland nog honderden van dit soort velden dus we kunnen nog een hele slag maken.” Het totaal aantal kunstgras hockeyvelden wordt in ons land geschat op 900. Gerritsen meent dat de huidige Dry turfvelden al goed genoeg zijn voor de breedtesport. “Het is fijn dat het aantal aanbieders gestaag toeneemt. Dat geeft de clubs een ruime keuzemogelijkheid.” Na een paar jaar van lichte daling, heeft de hockeybond nu een vrij stabiel ledenaantal. “Goede velden hebben is daarbij belangrijk omdat we zien dat het vooral de leeftijdsgroep van 16 tot 25-jarige is die afhaakt. Juist die groep is heel kritisch over van alles dus moeten we onze best doen om die te behouden.”
Kleine aanpassingen
Sportvelden.Magazine trof Gerritsen bij de opening van twee nieuwe Dry turfvelden bij hockeyclub Eindhoven. Het zijn de eerste Dry turfvelden voor Polytan in Nederland. “Het hoofdveld ligt op een ET-layer en veld twee is op een ProPlay shockpad geplaatst,” zo licht Boon toe. Beiden zijn uiterst geschikt voor de hockeysport waarbij de (iets duurdere) ET-layer door met name de spelers van niveau als superieur wordt ervaren in demping en hardheid.” Ook Ron Lokhorst van producent Schmitz Foam heeft hoge verwachtingen. “Deze shockpad is speciaal ontwikkeld voor de sporttechnische eisen zoals die aan Dry turf voor hockey worden gesteld. De kwaliteitsvoorwaarden voor zo’n veld kennen een nieuwe eis voor een balstuit onder een hoek. We zijn daar mee aan de slag gegaan en dit is het resultaat.”
De opening van de velden in Eindhoven komen kort na de in gebruik name van het eerste Dry turf Hockey5s veld in Nederland. Dat ligt bij MMHC Voordaan in Groenekan. “We hebben daarbij voortborduurt op onze mat voor een waterkunstgrasveld,” zegt Joop van Krimpen van Condor Grass daarover. Dat is ook hoe de spelers het ervaren. “Het loopt erg lekker en voelt eigenlijk hetzelfde als een waterkunstgrasveld,” meldt een bestuurslid van de vereniging. Dat klinkt bemoedigd na de teleurstellende reacties op Dry turf voor hockey5s bij een internationale proef eerder dit jaar. Volgens de FIH had dat echter meer te maken met de uitzonderlijke klimaatomstandigheden in Oman waar het toernooi werd gehouden. De FIH zei daarover: “Daar kwamen een aantal dingen samen die we verder moeten onderzoeken voor het ontwikkelingsproces van Dry turf.”
Om verder te kunnen lezen:Of login als u al abonnee bent |