Correlatie thatchdikte en matdikte bepalend in koolstofophoping

Negen jaar lang deed Maurice Evers van Lumbricus onderzoek naar de koolstofvastlegging in grassen zoals we die op het noordelijk halfrond gebruiken. Onlangs verdedigde hij zijn proefschrift. Dit artikel bespreekt de observaties en conclusies waarop hij promoveerde.

Over de ophoping van koolstof in verschillende bodemlagen onder grasvelden, gerelateerd aan de kwantiteit en kwaliteit van de vorming van biomassa door een breed spectrum van gras (onder)soorten en rassen onder duurzaam beheer, is niet veel bekend. Een gematigde koolstofophoping in de bodem heeft als positief effect op de graszode dat deze veerkrachtig en de juiste demping van de balinslaggeeft, slijtagebestendig is en beschermd is tegen extreme weersomstandigheden. Daarnaast geeft het buffercapaciteit voor water en voedingsstoffen in de bodem.

Een overmatige koolstofophoping in de bodem leidt echter juist tot een verminderde waterinfiltratie en waterdoorlaatbaarheid van een bodem. Dit zal resulteren in een ondieper wortelstelsel. Hierdoor wordt de tolerantie van grasvelden voor extreme klimaatomstandigheden beperkt wat kan resulteren in problemen met ziekten en insecten in het gras. Uiteindelijk kan dit leiden tot een lagere zodenkwaliteit met, als gevolg, een beperktere bespeelbaarheid.

Veel onderhoud van grasvelden is gericht op het voorkomen of opheffen van overmatige koofstofophoping in met name de bovenste centimeters van een bodem. Dit onderhoud vereist veel inzet van arbeid, machines en apparatuur, en het gebruik van middelen als water, zand en pesticiden. Een toenemende impact van klimaatverandering, strengere regelgeving die het gebruik van pesticiden verminderen of geheel verbieden en een groeiende noodzaak om zuinig om te gaan met water en arbeid, stelt de groensector tegenwoordig voor grote uitdagingen. Vanuit het perspectief voor een meer ecologische en duurzame aanpak van grasveldonderhoud is een intensief gebruik van materialen en middelen niet langer geaccepteerd. Dit maakt de keuze van gras (onder)soorten en hun rassen met een relatief lage koolstofophoping in de bovengrond, steeds belangrijker. De kennis die tijdens dit onderzoek is opgedaan zal helpen duurzamere gras sportvelden te ontwikkelen.

 
Deze informatie is alleen zichtbaar voor onze abonnees.

Bent u al abonnee? Log dan hier in:

Of registreer u voor een van onze abonnementen.

Geef een reactie