Brandweer gelast ontruiming veld na bestrijding algen

De brandweer heeft vorige week een veld van hockeyclub Basko ontruimd na een fout bij de aanpak van algen. Doordat twee stoffen met elkaar in aanraking kwamen, ontstond er een gevaarlijke situatie.

De hockeyclub uit Veldhoven had een extern bedrijf gevraagd om de algen op het kunstgrasveld aan te pakken. Dat bedrijf wilde daarvoor waterstofperoxide via het beregeningssysteem uitsproeien over het veld.

Om onduidelijke redenen kwam het waterstofperoxide in contact met een tweede stof. Daardoor werd de stof instabiel en ontstond er een ongezonde lucht waarop de brandweer werd ingeschakeld.

Het duurde zo’n twee uur voordat die de situatie voldoende genormaliseerd vond zodat de trainingen hervat konden worden.

Sowieso niet toegelaten

Ondanks dat het onderhoud werd uitgevoerd door een extern (specialistisch) bedrijf, is waterstofperoxide sowieso wettelijk niet toegelaten voor het bestrijden van algen op kunstgras sportvelden. Dat Waterschappen daar soms een ontheffing voor verlenen maakt niets uit. Vanwege de impact van de stof op de kunstgrasmat wordt het gebruik ervan óók door de sportveldenbouwer afgeraden.

Waterstofperoxide bevat een werkzame stof en moet daarom door Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voor de toepassing zijn toegestaan.

De toelatingendatabank van het Ctgb bevat een drietal waterstofperoxides die zijn toegelaten tot de Nederlandse markt, maar géén daarvan is goedgekeurd voor gebruik op kunstgrasvelden.

Wat mag wel?

Of een middel wel of niet gebruikt mag worden, hangt sterk af van de claim die het maakt en of het, op basis daarvan is getoetst door het Ctgb.

Elk product dat claimt schadelijke of ongewenste organismen te voorkomen, onschadelijk te maken, af te weren of te vernietigen moet voldoen aan de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb)en de Europese Biocidenverordening, ook wel de Biocides Products Regulation (BPR) genoemd. Deze producten mogen alleen op de markt worden gebracht nadat het Ctgb ze heeft getoetst voor de betreffende toepassing.

  • Claimt het dat het reinigt, dan is dat géén biocide claim en mag het worden toegepast
  • Stelt dat het algen en/of groene aanslag doodt of bestrijdt, dan is dat wel een biocide claim en dient het Ctgb een oordeel over het middel te vellen
  • Stelt het dat het mos en onkruid doodt of bestrijdt, dan is dat een gewasbeschermingsmiddel claim en dient het Ctgb een oordeel over het middel te vellen

Wie mag wat?

Het schoonhouden van sportvelden dient vrijwel altijd door specialisten worden gedaan, ook wanneer daarbij gebruik wordt gemaakt van middelen waarvan de wet toestaat dat die thuis worden toegepast.

Dat komt omdat de overheid het middelengebruik bij het schoonhouden van sportvelden beschouwt als ‘professioneel gebruik’. De inzet ervan (op deze schaal) zou ongewenste bijeffecten kunnen hebben voor de flora en fauna. Overigens is het streven de overheid om gebruik van middelen zoveel mogelijk terug te dringen. Daarbij zet het sterk in op ‘preventie’.

Algen manifesteren zich vooral op zandingestrooide kunstgrasvelden. De keuze voor een waterveld of Dry turf veld bij een renovatie zou dan de eerste stap kunnen zijn voor het voorkomen van algen.

De inzet van UV-C technologie zou een oplossing kunnen zijn voor bestaande velden. Het speciale licht ontneemt algen de voedingsstoffen die zij nodig hebben om te bestaan. Omdat UV-C gebruik maakt van licht, hoeft het niet getoetst te worden door het Ctgb. Het mag daarom gewoon worden ingezet.

Geef een reactie