Belgie scherpt eisen wateropvang aan

De Vlaamse regering heeft een nieuw gewestelijke stedebouwkundige verordening hemelwater aangenomen. Regenwaterputten moeten groter worden en er moet meer water in de grond infiltreren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Vlaamse regering heeft een nieuw gewestelijke stedebouwkundige verordening hemelwater aangenomen. Regenwaterputten moeten groter worden en er moet meer water in de grond infiltreren.

Grotere regenwaterputten en meer water dat moet infiltreren zijn één van de vele maatregelen waarmee Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir Vlaanderen beter wil wapenen tegen de droogte en mensen thuis over voldoende water wil laten beschikken.

“Elke druppel telt. Daarom scherpen we de hemelwaterverordening aan: regenwater opvangen en hergebruiken wordt de regel, net als meer ruimte om water in de bodem te laten sijpelen. Regenwater afvoeren wordt de uitzondering. Hiermee zetten we opnieuw een belangrijke stap in onze Blue Deal”, zegt Demir. Ook het openbaar domein ontspringt niet langer de dans.

De klimaatverandering gaat ook Vlaanderen niet voorbij. Van de afgelopen zes jaar waren er maar liefst vijf met extreme droogte afgewisseld met zware overstromingen in de zomer van 2021. Verstandig omgaan met regenwater is dan ook cruciaal. Op aangeven van minister van Omgeving Zuhal Demir keurde de Vlaamse Regering daarom een aangescherpte hemelwaterverordening goed.

Grotere volumes

Zo worden de verplichte volumes voor regenwaterputten doordacht opgetrokken. Op dit moment moet men bij een verbouwing een regenwaterput van 5.000 liter laten plaatsen. Ongeacht de dakoppervlakte. Daar komt nu verandering in. 5.000 liter blijft het minimum. Als het dakoppervlakte groter dan 80m² is dan moet de regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn. Wanneer het dak meer dan 120m² beslaat, dan is een put van 10.000 liter verplicht. Dat water moet dan weer verplicht gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, als schoonmaakwater of voor de wasmachine.

Elke druppel telt

De verordening gaat uit van het principe ‘elke druppel telt’. De infiltratie- en buffervolumes zullen dus de hoogte in gaan. De verordening gold niet voor het openbaar domein. Straten, wegen en pleinen hoefde dus niet te voldoen aan de verordening. Te gek voor woorden, vindt Demir: “Je kan geen inspanningen vragen van de burger, maar als overheid zelf de andere kant opkijken. Het openbaar domein zal daarom ook aan de verordening moeten voldoen”.

“De nieuwe regels gelden uiteraard enkel voor nieuwe projecten zoals nieuwbouw, grondige verbouwingen of ingrepen aan de afval- én hemelwatervoorziening,” stelt Demir gerust.

Om de Vlaming wegwijs te maken, werkt Demir volop aan een praktische rekentool en een handleiding met goede praktijkvoorbeelden, zowel voor burgers als voor specialisten zoals architecten en studiebureaus. Daarnaast komen er ook infosessies met en voor de bouwsector. De nieuwe hemelwaterverordening gaat voor particulieren in vanaf 2 oktober 2023. Omwille van de complexiteit van grotere bouwwerken volgt het openbaar domein in januari 2025.

Geef een reactie