Autonome maairobots bekeken

Het maaien van sportvelden is één van de meest tijdrovende, weinig veeleisende maar vaakst terugkerende activiteit op een sportcomplex. Autonome maairobots kunnen dat vergemakkelijken en doen dat goedkoop. Ze vergen een lagere investering, stellen geen eisen en maken mankracht vrij. De twee grootste robots hebben elk hun eigen verschillen.

Bigmow en Husqvarna Epos robotmaaiers

Het maaien van sportvelden is één van de meest tijdrovende, weinig veeleisende maar vaakst terugkerende activiteit op een sportcomplex. Autonome maairobots kunnen dat vergemakkelijken en doen dat goedkoop. Ze vergen een lagere investering, stellen geen eisen en maken mankracht vrij. De twee grootste robots hebben elk hun eigen verschillen.

De ontwikkeling van autonome maairobots heeft sinds 2012 een ware vlucht genomen maar het maaien van grote terreinen is nog altijd werk voor specialisten. De meest bekende in de sportvelden wereld is de Bigmow van Belrobotics. Sinds dit jaar probeert ook Husqvarna haar plek op de markt te vinden. De Ceora Epos is nu nog een maairobot maar moet, in feite, als werktuigdrager worden gezien. Husqvarna wil namelijk in de toekomst de functionaliteiten van de Ceora Epos uitbreiden.

Betere graskwaliteit

Gras groeit gemiddeld zo’n 40mm per week. Die lengte kan oplopen tot 80mm voor accommodaties waar dagelijks nadrukkelijk wordt gewerkt aan een gezonde grasgroei wordt gewerkt. De diverse voetbalbonden stellen echter een maaihoogte van 25 tot 30mm verplicht waardoor velden wekelijks gemaaid dienen te worden.

Robotmaaiers bieden als grootste voordeel dat ze grassprieten continue bijscheren waardoor de grasspriet in goede conditie blijft. Het scheermes verwijdert telkens alleen het bovenste topje van de grasspriet. Hier is het gras het jongst en het minst kwetsbaar voor beschadigingen waar ziektes of schimmels zich eventueel in kunnen vestigen. Het korte maaisel dat de maaier achterlaat werkt als natuurlijke bemesting en vormt géén viltlaag die het onderliggende gras kan doen verstikken. Daarnaast zal het voortdurend bijscheren van de top ertoe leiden dat het gras het uiteindelijk in de breedte gaan zoeken.

De Bigmow heeft een werkbreedte van 105cm en kan in 11 verschillende hoogtes worden versteld. Vanaf 20mm tot 100mm hoog. De Ceora Epos maait 72cm breed maar kent een hogere werksnelheid dan de Bigmow. De maaihoogte voor de Ceora Epos kan van 20mm tot 70mm oplopen.

De robotmaaiers maaien het gras dag en nacht en onderbreken dat alleen wanneer de accu moet worden opgeladen. Over geluidsoverlast hoeft u niet in te zitten: beide maaiers zoeven geruisloos over het terrein.

Met een gewicht van 38kg is de Ceora Epos een absoluut lichtgewicht. De Belrobotics weegt met 51kg iets meer. Het gewicht van beiden is echter dermate licht, dat de maaiers géén sporen op het veld zullen trekken.

Laadstation

Robotmaaiers hebben hun eigen laadstation dat op een strategische plek geplaatst dient te worden. Het basisstation dient voor de robotmaaiers vanuit elk veld eenvoudig bereikbaar te zijn en biedt de meeste efficiënte wanneer het in een schaduwrijke omgeving wordt geplaatst. Het opladen van de accu van de Belrobotics Bigmow duurt ongeveer één uur waarna het één uur lang kan maaien. Het opladen van de accu van de Husqvarna Ceora Epos vergt twee uur waarna deze vijf uur lang kan doorwerken.

Beide maairobots berekenen continue hun accucapaciteit en zullen tijdig bij het laadstation terugkeren om zich op te laden. Daarbij bepalen ze telkens weer de meest efficiënte route om naar het laadstation terug te keren en onthouden ze op welk punt ze omkeren. Eenmaal opgeladen keren de maaiers dan terug naar het punt waar ze waren gebleven.

Kriskras of in patroon

Lange tijd kon de Belrobotics Bigmow sportvelden alleen maar kriskras maaien. Dit heeft als voordeel dat de grasspriet telkens vanuit een andere hoek wordt gemaaid maar ook het risico dat de maaifrequentie op bepaalde plekken hoger is dan elders. Sinds 2021 kan de RTK versie van de Bigmow ook banen maaien. De Husqvarna Ceora Epos maait vooral in banen maar kan ook worden geprogrammeerd om op basis van uw eigen maaipatroon te werken. Denk daarbij aan een ruitpatroon of in breedte richting. Uit efficiëntie-oogpunt maaien de maaiers namelijk standaard in de lengte.

Banenmaaien werkt economischer. Wanneer ’n veld in banen wordt gemaaid dan kan één robotmaaier 50.000m2 aan gras onderhouden. Dat zijn vijf tot zes voetbalvelden. Daarbij moet worden opgemerkt dat de gebruiksfrequentie van de velden (tussen het te maaien veld en het laadstation), het weer, de graslengte en de tijd van het jaren mede bepalen hoe hoog de capaciteit is.

Om het maximale uit een robotmaaier te halen is het belangrijk dat het veld vrij van takken of obstakels is. Netten van vaste doelen dienen te zijn opgetild om te voorkomen dat de maaier verstrikt raakt in de touwen.

Slimme en veilige techniek

Beide maairobots zijn voorzien van zwevende maaikoppen waardoor oneffenheden in het veld niet tot beschadigingen zullen leiden. De Bigmow heeft vijf van die koppen met op elk drie mesjes. Bij de Husqvarna Ceora Epos is dat omgekeerd: die heeft juist drie zwevende maaikoppen met op elk vijf mesjes. De mesjes werken als een stanleymes dat automatisch inklapt wanneer de maairobot wordt opgetild.

Beide robots zijn voorzien van bots-sensors waardoor de robot zelfstandig tot stilstand komt als het grotere obstakels in haar buurt detecteert. Mocht de maaier niet zelfstandig door kunnen dan ontvangt de beheerder een bericht op de mobiele telefoon. Dat geldt ook wanneer zowel de Bigmow als Ceora Epos door onbevoegde wordt opgetild. Dankzij een anti-diefstal app kunnen de robots altijd worden getraceerd, ook wanneer ze in een voertuig worden meegenomen.

Tot voor kort moest voor de Bigmow, net buiten het speelveld, een speciale kabel worden ingegraven om het te maaien gebied te markeren. Sinds 2021 kan de maaier ook via GPS worden aangestuurd. Vanaf dit jaar gebruikt Belrobotics ook de GPS-RTK techniek via het 4G-netwerk. Daardoor hebben bomen niet langer een verstorende werking op de positionering van de maairobot ten opzichte van de satelliet. De Bigmow staat continue in verbinding met vier verschillende satellieten en met een ontvanger die op locatie is geïnstalleerd. Voor de Husqvarna Ceora Epos is de RTK GNSS verbinding de standaard.

Beide robotmaaiers werken tot op twee centimeter nauwkeurig.

De juiste partner

Wie voor een robotmaaier kiest, doet er verstandig aan om ook een goede partner te kiezen. Dat partnerschap moet verder gaan dan het plaatsen en installeren van de maaier alleen. Eén van de cruciale zaken die besproken moet worden is de service en service-snelheid wanneer de maaier niet meer werkt. Ongeacht wat daar de oorzaak van is, is het belangrijk dat de maaier zo snel mogelijk (tijdelijk) vervangen wordt om geen achterstand op te lopen bij het bijhouden van de graslengte.

Ook is het belangrijk het onderhoud aan de maaier goed te plannen. Veel leveranciers halen de maaier aan het begin van de winter op voor een grote onderhoudsbeurt en brengen ‘m vlak voor aanvang van de tweede seizoenshelft terug. Maak duidelijke afspraken over wat er gebeurt wanneer de winter mild is en de grasgroei gewoon blijft doorzetten. Dit om te voorkomen dat in het voorjaar het gras dermate lang is, dat de robotmaaier er niet zelfstandig doorheen komt en een loonwerker gevraagd moet worden om het gras in lengte terug te brengen.

Wel of niet inbegrepen

Het is ook belangrijk duidelijk te hebben wat er nu precies is inbegrepen in een levering. Behalve de levering van een robotmaaier en laadstation, mag van de leverancier minimaal verlangd worden dat deze de maaier afstelt en de beheerder een gedegen training geeft. Daarnaast moet afgesproken worden hoe snel en op welke wijze de leverancier zal reageren bij storingen, hoe lang de garantie is en wat precies gegarandeerd wordt. Is dat alleen de maaier en het basisstation of valt daar ook het GPS-systeem onder? Ook moet duidelijk zijn op welke wijze en hoelang de software geüpdatet wordt en hoe die periode verlengd kan worden.

Leveranciers verlangen vaak dat beheerders het klein onderhoud zelf uitvoeren. Denk daarbij aan het (door middel van perslucht of krabbertjes) wekelijks schoonmaken van de onderkant en de wielen van de maaier en het zelf vervangen van de maaimesjes. Dat laatste hangt sterk van de omstandigheden af maar als u uit gaat van eenmaal per maand voor de Belrobotics en tweemaal per maand voor de Husqvarna Ceora Plus in het hoogseizoen, dan zit u redelijk veilig. Daarnaast zal de leverancier verwacht dat u zelf de contactpunten op zowel de maairobot als het laadstation regelmatig schoonmaakt zodat het laadproces optimaal verloopt. Zorg dat dat overzicht duidelijk is zodat er geen onnodige discussies ontstaan op het moment dat u de maaier het hardste nodig heeft.

Wat kost een maairobot?

Het prijskaartje zal per leverancier verschillen maar om een indruk te geven hebben we hier wat cijfers bij elkaar gezet. Deze zijn beschikbaar gesteld door Vitaro Robotmaaiers die zowel de Belrobotics Bigmow als de Husqvarna Ceora Epos aanbiedt.

 

Aanschafkosten

Installatiekosten

Verlengde garantie tot 5 jaar

Verlengde garantie na 5 jaar

Nieuwe accu (na 5 jaar)

Aantal accu’s

Totale kosten na 10 jaar

Kosten per veld per jaar

Belrobotics Bigmow

€ 13.240,00

€ 1.687,50

€ 1.395,00 / jaar

€ 1.670,00 / jaar

€ 1.140,00

1

€ 31.392,50

€ 1.569,63

Belrobotics Bigmow RTK

€ 21.535,00

€ 3.375,00

€ 2.368,85 / jaar

€ 2.799,55 / jaar

€ 1.140,00

1

€ 51.892,00

€ 1.297,30 / jaar

Husqvarna Ceora 546 Epos

€ 28.900,00

€ 1.800,00

€ 3.179,00 / jaar

€ 3.757,00 / jaar

€ 1.140,00

2

€ 67.660,00

€ 1.353,20 / jaar

*Genoemde prijzen zijn indicatief

**Genoemde prijzen gelden voor 2022

Geef een reactie