Voetbalclub E.H.S.’85 in Emmen heeft de primeur van het allereerste biologisch afbreekbaar kunstgrasveld ter wereld. Het veld werd afgelopen zaterdag, onder grote belangstelling, geopend.
Zowel de infill, het kunstgras, de backing als de coating van het veld zijn uit biologisch afbreekbare grondstoffen gefabriceerd. Het systeem is het resultaat van een uitvraag die door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in maart 2019 werd uitgezet.
“Dat hier nu al een volledig biologisch afbreekbaar kunstgrasveld ligt, is ongelofelijk snel,” zo loofde Paul van der Kolk van Sportinnovator de prestatie van Senbis Polymer Innovations, Sweco, Edel Grass, Antea Sport en TenCate Grass die samen aan het veld hebben gewerkt. “Een innovatie heeft doorgaans een doorlooptijd van zeven jaar voordat het volledig wordt omarmt. Hier is het gelukt om dat in twee-en-een-half jaar te doen, maar nu moet het dan ook gebeuren.”
“Een innovatie heeft doorgaans een doorlooptijd van zeven jaar voordat het volledig wordt omarmt. Hier is het gelukt om dat in twee-en-een-half jaar te doen”
Paul van der Kolk, Sportinnovator
Van der Kolk zegde de vele belangstellende toe dat hij gaat lobbyen om biologisch afbreekbaar kunstgras op de Bosa-lijst te krijgen. Deze Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties subsidie biedt amateurverenigingen de mogelijkheid om financiële steun aan te vragen wanneer ze sportaccommodatie willen onderhouden of verbeteren. Een investering in duurzame maatregelen, kan nu al zelfs 10% extra subsidie opleveren. Als het aan Van der Kolk ligt, gaat dat straks dus ook gelden voor subsidie op biologisch afbreekbaar kunstgras.
Nu doorzetten
Gerard Nijhoving, algemeen directeur bij Senbis Polymer Innovations, roemde vooral de proactieve houding van E.H.S.’85. “Toen bekend werd dat wij dit veld ergens wilde installeren, schreef voorzitter Aaltje Bosma mij een hele lang mail om te bepleiten dat het veld bij haar club zou worden geïnstalleerd. E.H.S.’85 heeft veel jeugdteams en wil graag in de toekomst investeren.”
In zijn toespraak riep Nijhoving tevens gemeenten op om door te pakken.
“Er wordt momenteel veel gesproken over de energietransitie waarbij we afscheid moeten nemen van fossiele brandstoffen en over moeten stappen naar meer duurzame oplossingen. Ik ben van mening dat we ook een materiaaltransitie nodig hebben waarvoor hetzelfde gaat: een overstap naar materialen die duurzaamheid stimuleren.”
Internationaal visitekaartje
De Emmense wethouder voor Milieu en duurzaamheid, Sport, Recreatie en toerisme, Pascal Schrik, was erg in z’n nopjes met de laatste duurzame toevoeging aan Emmen. “Alle PET Coca-Cola flessen en alle doppen voor drinkflessen worden al in Emmen geproduceerd en daar komt nu het eerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld ter wereld bij. Senbis Polymer Innovations heeft echt z’n nek uitgestoken om dit te realiseren. Ons maakt het ontzettend trots om te kunnen stellen dat in Emmen veel innovatie plaatsvindt.” Schrik refereerde daarmee aan de uitspraak van Paul van der Kolk. Die merkte op dat de blik in Nederland altijd ruim moet blijven. “Het idee dat alles in de Randstad plaatsvindt, is niet correct. Ook elders in het land zijn mensen continue bezig met innovaties en verbeteringen.” Als voorbeeld nu hij Senbis Polymer Innovations maar ook PlasmaMade uit Staphorst. Dat bedrijf ontwikkelde technologie die lucht zuivert van COVID-19.
Wethouder Schrik riep zijn collega’s in het land op om innovaties te blijven omarmen en te blijven investeren in nieuwe ideeën. “Ontwikkelen kost nu eenmaal geld en vereist dat je je verantwoordelijkheid neemt.”